Skip to main content
V Posavju 8.3° C Četrtek, 30. marec 2023
14.09.2022
17:11
Obnova fresk v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice
Foto: Občina Brežice
V Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice v teh dneh obnavljajo freske na eni od sten dvorane.

Izjemne poslikave, biser baroka

BREŽICE Obnovo fresk v Viteški dvorani gradu Brežice izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.  Vodja projekta Ljubiša Milić, sicer konservatorsko-restavratorski svetnik iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pravi, da gre v Viteški dvorani za izjemne poslikave, za biser baroka. Milić dodaja, da marsikdo pravi dvorani kar galerija, in on se s tem popolnoma strinja.

Obnova fresk v Viteški dvorani

V postopku obnove fresk s sodelavci utrjujejo poslikave oz. stabilizirajo barve, na katere vpliva zob časa. Tehnologija, s katero so bile freske ustvarjene, je bila precej dobra za tisti čas, je dodal Milić. Pri posegu v projektu sodelujejo še sodelavci Sara Štorgel, Irina Pozdorovkina in Marko Odič. 

Tri še nerestavrirane stene uvrstili v redni program Restavratorskega centra

Kot pravi direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, so si v muzeju prizadevali, da bi zadnje tri stene s freskami v Viteški dvorani, ki še niso restavrirane, uvrstili v redni program Restavratorskega centra in tako pridobili tudi večjo podporo Ministrstva za kulturo. To jim je tudi uspelo in s pomočjo sodelavcev Restavratorskega centra bodo zdaj pogledali, kaj bo potrebno narediti s stenami in potem to tudi urediti. V prihodnje si želijo restavrirati še poslikave v grajski kapeli, na stopnišču in v stolpu in tako tem izjemnim poslikavam ohraniti in osvežiti podobo.

Kaj vse je občina v sklopu obnove gradu že naredila?

Občina Brežice je pred leti izvedla 2. fazo obnove gradu, ki je obsegala tudi obnovo fresk na stropu Viteške dvorane in lesenih stopnišč. Občina je v 1. in 2. fazo obnove gradu vložila 3 milijone evrov, v 2. fazi so bile poleg številnih gradbeno-obrtniških del restavrirane tudi  stropne freske in leseni stopnišči v Viteški dvorani. Na gradu so prav tako obnovili streho, v gradu uredili dvigalo, grajsko klet, recepcijo in sanitarije, v lanskem letu pa so z nadkritjem grajskega dvorišča omogočili dodatno prizorišče za izvedbo prireditev in dogodkov.

Obnova vodovodnega stolpa bo končana do konca oktobra

Do konca oktobra obljubljajo dokončanje še enega simbola občine, vodovodnega stolpa sredi mesta.. Občina Brežice je sicer v preteklem letu zaključila z obnovo tehničnih oz. kulturnih spomenikov – lesnega mostu v Cerkljah ob Krki in železnega mostu preko rek Save in Krke pri Brežicah in kot pravi župan Ivan Molan, občina intenzivno dela na obnovi in ohranitvi kulturne dediščine. 

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

dediščina Posavja
posavski muzej brežice
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja