Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
16.06.2021
13:44
Gasilsko - reševalni objekt, letališče Cerklje ob Krki
Foto: arhiv ePosavje
Direktor Termoelektarne Brestanica in minister za obrambo sta podpisala sporazum o sodelovanju pri obnovi skladišča letalskega goriva Stara vas pri Krškem.

Obnova skladišča letalskega goriva

KRŠKO Na naših straneh smo že poročali o končani prvi fazi posodobitve letališča Cerklje ob Krki. V drugi fazi bo glavni projekt obnova skladišča letalskega goriva v Stari vasi v Krškem in enega prvih korakov do izvedbe tega projekta so naredili v torek popoldne, ko sta na Gradu Rajhenburg direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj in minister za obrambo Matej Tonin podpisala sporazum o sodelovanju pri obnovi skladišča letalskega goriva Stara vas pri Krškem.

Malgaj: "Za nas je danes zelo pomemben dan"

Kot je ob podpisu sporazuma povedal direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj, je za njih danes zelo pomemben dan.

"Ves čas iščemo možnosti zunanjega vira prihodka, danes smo z Ministrstvom za obrambo podpisali pogodbo, pismo o nameri, o sodelovanju na vzdrževanju in obratovanju bodočega pretakališča Stara vas za potrebe cerkljanskega letališča. Vesel sem, hvala ministru, da nam je zaupal to nalogo. V Termoelektrarni Brestanica imamo tovrstne izkušnje, saj smo v preteklosti tako za potrebe Termoelektrarne Brestanica in v nekdanji skupni državi Jugoslaviji že izvajali te manipulacije," je povedal Malgaj.

Iz cistern v pretakališče in po kerozinovodu proti Cerkljam

V Stari vasi v Krškem bodo tako po NATO standardih izgradili pretakališče letalskega goriva, ki bo oskrbovalo letališče v Cerkljah ob Krki. "Iz železniških cistern na pretakališče in v rezervoarje v Cerklje," pravi Malgaj. "Smo solastnik zemljišča na pretakališču Stara vas, skušal smo in našli skupni jezik, da lahko to zadevo v bodoče gradimo, peljemo, vzdržujemo in obratujemo." 

V bivši skupni državi je imela v Stari vasi JLA pretakališče goriva, s katerim so oskrbovali letališče. "Tudi mi smo imeli pretovor za svoje potrebe (plinske turbine) v Termoelektrarni Brestanica."

Tonin: "Ta zmogljivost je za nas izjemno pomembna"

"Ko smo na Ministrstvu za obrambo zaključili s prvo fazo obnove letališča Cerklje ob Krki, sedaj sledi druga faza. Črpališče Stara vas je ena izmed ključnih stvari za zagotovitev potrebnega goriva za vsa letala. Cerkljansko letališče naj bi bilo namenjeno tudi Natovim letalom za dodatno dobavo, za prečrpavanje goriva in zaradi tega je za nas ta zmogljivost izjemno pomembna v tej drugi fazi in logično je, da je potrebno to črpališče v Stari vasi prenoviti, obnoviti in uskladiti z NATO standardi," je ob podpisu povedal minister za obrambo Matej Tonin.

Na Ministrstvu za obrambo so iskali - tako Tonin - "potencialnega partnerja z znanjem in tukaj smo se našli s Termoelektrarno Brestanico. Na takšen način smo prišli do dobrega partnerstva, kjer bodo oni pomagali z osebjem, z znanjem, da bo to črpališče ustrezno funkcioniralo. Kot ministrstvo bomo prišli zraven z investicijo, da to črpališče postavimo na nov, višji nivo in predamo v uporabo vsem potrebnim deležnikom."

Kerozinovoda vendarle ne bo

Gorivo bo v Staro vas prišlo po železnici, od prečrpališča do letališča pa nato po cesti. In tako je padla v vodo tudi ideja o izgradnji kerozinovoda, ki je nekoč Cerklje ob Krki in Krško že povezoval.

"Poraba goriva bi morala biti tako velika, da so naši izračuni pokazali, da je neekonomično, če bi delali kerozinovod. Odločili smo se za klasiko, po železnici s cisternami in z avtocisternami do samega letališča Cerklje," je še povedal Tonin.

"Za to investicijo bo levji delež prispevalo zavezništvo," o sistemu financiranja še dodaja minister. Na vprašanje, kdaj naj bi bilo pretakališče v funkciji, pravi da si želi čim prej. "Realno načrtujem nekje med 4 in 6 leti, da pridemo do faze, ko bo zadeva polno operativna."

(eP)

krško
termoelektrarna brestanica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja