Skip to main content
Petek, 1. december 2023
03.06.2021
10:19
Šrajbarski turn, Leskovec pri Krškem
Foto: arhiv ePosavje
Konec marca smo poročali o problematiki Šrajbarskega turna v Leskovcu pri Krškem. Na Občini Krško pravijo, da so z Ministrstvom za kulturo v dogovorih o programu vsebin, ki bi jih tam umestili.

"Stvari se niso odvijale tako, kot bi se morale"

KRŠKO Šrajbarski turn, mogočen spomenik zgodovine v Leskovcu pri Krškem, je bil pisno prvič omenjen v letu 1436, leta 1515 so grad napadli kmečki uporniki. Do leta 1581 je bil lastnik gradu Janez Krstnik Valvasor, vse do današnjih dni pa so med med lastniki izmenjali rodbina Moscon, rodbina Auerspergi, pa Peter grof Zrinski, baron Gagern, zadnji lastik pred 2. svetovno vojno pa so bili Trenzi iz Šentjerneja. Šrajbarski turn je bil s svojo okolico 6. oktobra 1999 razglašen kot nepremični spomenik državnega pomena. Zdaj iz dneva v dan propada

"Obnova zdaj res mogoče čaka na evropska sredstva"

"Šrajbarski turn je v državni lasti. Ko smo šli v obnovo Gradu Rajhenburg smo skupaj z Ministrstvom za kulturo pripravili projekte - tako za Šrajbarski turn, kot za Grad Rajhenburg. Glede na to, da je skrbnik za Šrajbarski turn bil na Ministrstvu za kulturo, se stvari niso odvijale tako, kot bi se morale. V takratni finančni perspektivi niso kandidirali za ta sredstva in ga do konca niso mogli obnoviti. Ta zadeva čaka res mogoče na evropska sredstva, oz. na kulturni tolar. To je v pristojnosti Ministrstva za kulturo," je v torek povedala direktorica Občinske uprave Občine Krško Melita Čopar.

Na vprašanje, da je obnova poslopja tudi eden izmed podpisanih protokolov, s katerim se je za njegovo obnovo zavezala država, dodaja, da so z ministrstvom v dogovorih, da bo občina pripravila program, kaj bi v ta objekt vnesli. "Ministrstvo pa mora zagotoviti sredstva, da se to obnovi," še zaključi.

(bš)

krško
video

Pridružite se nam