Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
28.08.2019
12:31
Grafika: Ansat TV
V Brežicah od lanskega leta poteka sanacija železnega mostu čez reko Savo. Dela se bližajo h koncu, saj bo občina 1,1 milijona evrov vreden projekt predvidoma zaključila do oktobra.

Po obnovi mostu čez Savo še čez Krko

BREŽICE Tej obnovi bo sledila še sanacija železnega mostu čez Krko, ki je v nekoliko boljšem stanju. Občina Brežice se je odločila za zahtevno sanacijo zaradi dotrajanosti – spodnji del mostu čez Savo je namreč prizadela močna korozija in ogrozila njegovo trdnost in nosilnost. Trenutno poteka prva od dveh faz – obnova 114 metrov dolgega mostu čez reko Savo.

Obnova mostu čez Savo bo končana do oktobra

"Največji problem je bil v tem, da je bilo potrebno prenoviti celotno nosilno konstrukcijo, zamenjati vsa vozlišča, nosilno konstrukcijo, odvodnjavanje, hidroizolacijo in seveda cel most prepleskat in prebarvat. Tu je bilo kar precej dela. Vemo, da gre za zelo zahtevno tehnologijo, saj je bilo potrebno cel most privzdigniti zaradi zamenjava celotne konstrukcije. To je bilo kar zahtevno, ampak sem vesel, da gre proti koncu," pove Ivan Molan, župan Občine Brežice

Obnova poteka skladno z načrti

Obnova poteka skladno z načrti. "Terminski plan je bil dogovorjen. Najprej je bila celo bojazen, da bi bilo potrebno most iz Save podpirati. To bi bil bistveno večji rizik, bili bi odvisni od neurij. Letos je bilo kar veliko nihanj v Savi, terminski plan je predviden. Nekje do oktobra bo to končano," je še povedal Molan.

Vrednost obnove več kot milijon evrov

Vrednost del sanacije znaša 1,1 milijona evrov. Župan pravi, da gre pri obnovi "praktično vse za občinska sredstva, oz. sredstva, ki nam jih država daje za financiranje infrastrukture. Kljub temu, da je most spomeniško zaščiten, ni možno dobiti drugih sredstev."

Sledi še obnova mostu čez Krko

"V mesecu dni bomo objavili še razpis za del mostu čez Krko"

S tem pa obnova mostu še ne bo povsem končana, dodaja Molan, "saj želi Občina obnoviti tudi železni most čez reko Krko, ki je sicer v nekoliko boljšem stanju. »Letos želimo narediti razpis. Stari brežiški most je sestavljen iz dveh delov. V roku meseca dni bomo objavili razpis še za del mostu čez Krko in upam, da bo tudi drugo leto most čez Krko končan. Nekje v jeseni naj bi bila končana oba mostova."

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Komu bo namenjen most? Predvsem pešcem in kolesarjem

Obnovitvena dela bodo potekala na podoben način kot zdaj na savskem mostu. "Srednji del tega mostu je betonski, dela čez Krko bodo zelo podobna kot tu čez Savo," še dodaja župan. Vrednost obnove mostu čez Krko sicer še ni ocenjena. "Težko rečem vrednost obnove, nismo še tako daleč, da bi imeli celoten popis. Vrednost je določena na samem javnem razpisu. Kaj bistveno veliko ceneje ne bo, stroške ocenjujemo med 700.000 in milijonom evrov." Most naj bi bil predvsem namenjen kolesarjem in pešcem.

Ali bo tudi za osebna vozila, zaenkrat še ni znano

"Prometna ureditev trenutno še ni določena, glavni cilj tega mostu so kolesarji in pešci. Bomo se še odločili, ali bo most odprt za osebne avtomobile ali ne. Ta odločitev nas še čaka, ko bosta mostova urejena," še zaključi brežiški župan.

Simbol mesta Brežice in občine

Železna mostova čez Savo in Krko, ki sta bila zgrajena leta 1906 v času Avstro-Ogrske, sta tudi pomemben simbol tako mesta Brežice kot občine.

Ansat TV

brežice
ceste
posavski tednik
ansat tv
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja