Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
08.05.2023
22:45
Ocenjevali modre frankinje
Foto: Klemen Bec
V petek, 5. maja, je v organizaciji KŠTM Sevnica na Posestvu Krakovo potekalo 13. ocenjevanje modrih frankinj.

Ocenjevanje modrih frankinj pred prihajajočim festivalom

SEVNICA Strokovna komisija v sestavi Ožbej Peterle, dr. Klemen Lisjak, François Botton, Jure Grubar, dr. Andreja Vanzo, Veronika Frelih in Robert Gorjak, kateremu je bilo zaupano mesto predsednika komisije, je ocenila prispele 52 prispelih vzorcev v petih kategorijah. Na ocenjevanje so prejeli pet penin, sedem rosejev, 13 vzorcev sveže frankinje letnika 2022 (13), 26 vzorcev zorene modre frankinje in vzorec vina iz sušenega grozdja modre frankinje.

Festival bo 19. maja

Razglasitev rezultatov letošnjega ocenjevanja in podelitev priznanj ter pokala Prvaka Festivala modre frankinje, ki ga bo predal prvak 12. festivala modre frankinje, Marjan Jelenič, bo v petek, 19. maja, ob 16.15 v sklopu 13. festivala modre frankinje na sevniškem gradu. Kot pravijo v Sevnici, bo 13. festival modre frankinje letos ponudil še bogatejši in bolj pester program. med 16. in 21. uro bo mogoče pokušati modre frankinje številnih vinarjev. Za vse, ki bi si želeli izvedeti več o tej avtohtoni sorti in vinih, ki jih iz nje pridelujejo vinarji, bosta organizirani dve delavnici.

Tudi dve delavnici

Prva bo na temo nagrajenih frankinj na letošnjem ocenjevanju, druga na temo neizkoriščenosti dveh slovenskih sort, poleg frankinje še refoška. Delavnice bodo potekale pod strokovnim vodstvom.

Fotogalerija (Foto: Klemen Bec):

modra frankinja
sevnica
grad sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja