Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
26.09.2022
12:45
Stara Sevnica
Foto: arhiv ePosavje
V stari Sevnici bodo v četrtek odprli vrata prenovljenega brivsko-frizerskega salona Kreutz.

Brivsko-frizerski salon Kreutz

BREŽICE Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900, na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi številka 5 (zdaj Glavni trg 17), odprl Dragotin Karl Kreutz (1874–1923), rojen v Ljubljani. V salon so sprva hodili samo moški, od leta 1937, ko so začeli delati ženske pričeske, pa je bil odprt tudi za ženske.

V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivsko- frizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931–2017), upokojila. Leta 2013 sta bili stavba in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembna dediščina sevniškega obrtništva razglašeni za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine.

Pri prenovi prostora in ponovni postavitvi ter konserviranju in restavriranju predmetov so sodelovali Občina Sevnica, ZVKDS OE Celje, Posavski muzej Brežice, Gnom d.o.o. in KŠTM Sevnica. "Posebej se zahvaljujemo gospe Jadranki Rešeta, rojeni Zupanc, hčeri Dragice Karoline Kreutz (1931–2017), ki je prinesla več predmetov za namen postavitve razstave v salonu, ter nam srčno pomagala in svetovala pri postavitvi predmetov na njihovo izvorno mesto v salonu," dodajajo v Posavskem muzeju Brežice.

Salon so celovito obnovili

Občina Sevnica je po odkupu salona v letu 2020 v tesnem sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice, celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pod vodstvom restavratorke Božene Hostnik in konservatorskim podjetjem GNOM d.o.o. celovito obnovila.

Od 24. septembra do 8. oktobra

Predstavitev poteka obnove in restavratorskih del je za strokovno javnost potekala 16. junija, v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki potekajo od 24. septembra do 8. oktobra 2022, pa bodo Sevničani zdaj obnovljeni Brivsko-frizerski salon Kreutz odprt za širšo javnost.

sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja