Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
18.03.2024
14:35
Foto: STA
Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je sprejel odločitev, da bodo v primeru, če ne pride do bistvenega premika v pogajanjih z vlado, zaostrili stavkovne aktivnosti in organizirali miren protest.

Protest bo potekal pred vlado in državnim zborom, 27. marca, pet minut pred dvanajsto, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo.

Kljub nekaterim premikom v pogajanjih so ključne zahteve ostale neizpolnjene, je sindikat zapisal v sporočilu za javnost. Zato zahtevajo, da se pogajanj 21. marca udeleži tudi predsednik vlade Robert Golob, saj verjamejo, da bo njegova prisotnost prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju ključnih vprašanj.

Neodzivnost premierja pa bodo razumeli kot pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev operaterjev, ki opravljajo ključno vlogo v centru za obveščanje in regionalnih centrih za obveščanje. Od njega pričakujejo enako odzivnost in pozornost, kot so je deležne stavke drugih pomembnih sektorjev, so zapisali v sindikatu.

Kljub razumevanju potrebe po prenovi celotnega plačnega sistema v javnem sektorju, so namreč stavkajoči operaterji in sindikat mnenja, da predlagane rešitve vladne pogajalske skupine ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Glede tega so posebej izpostavili nezadovoljstvo z umestitvijo delovnih mest operaterjev v centrih za obveščanje primerljivo z ostalimi dispečerji.

Od vladne pogajalske skupine nadalje pričakujejo, da jim predstavi predlog, kako bo obrambno ministrstvo uvrstilo delovno mesto dispečerja 112 v plačne razrede. Ob tem pa pojasnjujejo, da njihova zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam zaposlenih v centrih za obveščanje ni širitev stavkovnih zahtev, temveč le varovalka, skladna z vladnim sklepom. "Ta varovalka bi se aktivirala le, če do dogovora ne bi prišlo do določenega roka," so pojasnili.

Ob tem so izrazili še razočaranje nad pomanjkanjem jasnosti in zavezujočih korakov s strani vlade glede začetka pogajanj o novi kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja.

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli 19. februarja, poteka pa v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje in osrednjem, sicer pa operaterji stavkajo na delovnih mestih. Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

reco brežice

Pridružite se nam