Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
16.04.2023
14:54
Varno na kolesu
Foto: Varno na kolesu
Pomlad je čas za raziskovanje sveta na dveh kolesih. Vsaj tako pravijo mladi nadobudni kolesarji petih osnovnih šol iz Posavske regije, ki sodelujejo v programu Varno na kolesu.

Posavci v programu Varno na kolesu

SEVNICA Na letošnjem razpisu iz omenjene regije izstopajo učenci OŠ Bizeljsko in OŠ Milana Majcna Šentjanž. Prvi so dokazali, da je tudi z likovnim ustvarjanjem mogoče ozaveščati o trajnostni mobilnosti, drugi pa so za nasvete in napotke pri varnem kolesarjenju v njihovem kraju povprašali svoje stare starše.

Kreativnost in domišljija spodbujata k zavedanju o pomembnosti varne udeležbe v prometu Učenci OŠ Bizeljsko so s svojo kreativnostjo pokazali, da tudi, ko imajo pred seboj le barvice in papir, kolo zanje predstavlja ključno trajnostno prevozno sredstvo. Nastali likovni izdelki so odličen pokazatelj, kako najmlajši udeleženci v prometu razumejo trajnostno mobilnost, ki po njihovem mnenju prispeva k zmanjšanju onesnaževanja okolja in izboljšanju kakovosti življenja.

Nekoč brez čelade, danes za otroke in mladostnike obvezna do 18. leta starosti

Organizatorji programa Varno na kolesu so v sklopu razpisa mladim ponudili možnost, da skupaj s svojimi starimi starši raziščejo pomen kolesarske kulture nekoč in danes. Učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž so takoj zavihali rokave in opravili več intervjujev s starimi starši. Ugotovili so, da kolo včasih ni imelo tako pomembne vloge kot danes, ko je postalo priljubljeno prevozno sredstvo, ki marsikaterega učenca spremlja na poti v šolo. Zanimiv je tudi podatek, da v času, ko so stari starši obiskovali osnovno šolo, večinoma niso uporabljali čelade. Podatek je presenetil mlade ambasadorje programa Varno na kolesu, ki so odločeni, da bodo z odgovornim ravnanjem v prometu še naprej osveščali o pomembnosti poznavanja cestnoprometnih predpisov in ustrezne kolesarske opreme, ki so ključni pri zagotavljanju varnosti vseh udeležencev v prometu.

Varno na kolesu

brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja