Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
29.09.2022
12:29
Kreutz
Foto: arhiv ePosavje
Poročali smo, da bodo v Sevnici odprli brivsko-frizerski salon Kreutz. Dogodek bodo zaradi slabega vremena prestavili za teden dni.

Otvoritev bo v petek, 7. oktobra

SEVNICA Z Občine Sevnica so sporočili, da so zaradi slabega vremena današnjo otvoritev brivsko-frizerskega salona prestavili za teden dni. "Edinstveno doživetje muzejsko obujenega brivsko-frizerskega salona Kreutz z bogatim spremljevalnim programom bomo soorganizatorji dogodka za vas pripravili v petek, 7. oktobra 2022, ob 17. uri," dodajajo.

Prvi frizerski salon v Sevnici

Brivsko-frizerski salon Kreutz je bil prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900, na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi številka 5 (zdaj Glavni trg 17), odprl Dragotin Karl Kreutz (1874–1923), rojen v Ljubljani. V salon so sprva hodili samo moški, od leta 1937, ko so začeli delati ženske pričeske, pa je bil odprt tudi za ženske.

Zgodovina salona

V salonu, kjer so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje, se je veliko domačink izučilo brivsko- frizerskega poklica. Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz (1931–2017), upokojila. Leta 2013 sta bili stavba in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembna dediščina sevniškega obrtništva razglašeni za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine.

Prenova

Pri prenovi prostora in ponovni postavitvi ter konserviranju in restavriranju predmetov so sodelovali Občina Sevnica, ZVKDS OE Celje, Posavski muzej Brežice, Gnom d.o.o. in KŠTM Sevnica. "Posebej se zahvaljujemo gospe Jadranki Rešeta, rojeni Zupanc, hčeri Dragice Karoline Kreutz (1931–2017), ki je prinesla več predmetov za namen postavitve razstave v salonu, ter nam srčno pomagala in svetovala pri postavitvi predmetov na njihovo izvorno mesto v salonu," dodajajo v Posavskem muzeju Brežice.

sevnica

Pridružite se nam