Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
19.10.2022
21:30
Pahor, podnebna konferenca v Egiptu
Foto: ePosavje.com
V Sharm El Sheiku v Egiptu se bo 6. novembra začel podnebni vrh svetovni voditeljev, Podnebna konferenca COP27. Slovenijo bo tam zastopal odhajajoči predsednik države Borut Pahor.

Pahor o podnebnem vrhu COP27 v Egiptu

KRŠKO Slovenijo bo na podnebnem vrhu COP27 v Egiptu od 6. novembra naprej zastopal odhajajoči predsednik države Borut Pahor. "Po dogovoru s predsednikom Vlade dr. Golobom se bom v imenu Slovenije udeležil naslednjega vrha podnebne konference v Egiptu. Mislim, da vse voditelji, ki bodo tam zbrani čaka pomembno delo. To je vrniti diskusijo o podnebnih spremembam na vrh politične agende v svetu. Vojna v Ukrajini je to potisnila na rob," pravi predsednik.

"Vlada nek optimizem"

In hkrati dodaja, da moramo to zaradi prihodnjih generacij, "če ne zaradi sebe, vrniti na vrh agende in pogledati, kaj je mogoče narediti v naslednjih desetih letih. Verjetno največ pri varčevanju z energijo zato, da bi znižali ogljikove izpuste." Pahor je ob tem povedal, da vlada optimizem, pa tudi previdnost. "Mnoge zaveze, ki so bile dane, še niso bile izpolnjene. Tudi zaradi vojne v Ukrajini se vračajo vsi viri energije, potrebni za to, da ne bi prišlo do prevelikih oscilacij v porabi električne energije. Mislim, da moramo tudi skozi krizo pogledati, kaj je mogoče narediti na področju varčevanja in na hitrem zelenem prehodu, tudi skozi to krizo."

O zelenem prehodu

Pahor pravi, da moramo nadaljevati z zelenim prehodom. "Ne glede na to, da je vojna v Ukrajini in da prihaja do varčevanj z energije. Morda moramo prav zaradi varčevanj z energijo pogledati, kako naj zdaj nadomestimo za ta planet neprijazne energente s tistimi, ki varčujejo in dajejo našim otrokom zeleno prihodnost," še dodaja. 

politika
krško
podnebne spremembe

Pridružite se nam

Novice iz Posavja