Skip to main content
Petek, 22. september 2023
26.05.2023
08:44
Foto: ePosavje.com
Med 15. majem in 18. junijem potekajo Tedni vseživljenjskega učenja s številnimi prireditvami in dogodki za vse generacije. Največji promocijski dogodek je Parada učenja, ki so jo izpeljali v Krškem.

Parada učenja v Krškem

Da je vseživljenjsko učenje v Posavju zares bogato in raznoliko, so znova pokazali in dokazali udeleženci Parade učenja, ki je tudi letos potekala na ploščadi pred Kulturnim domom Krško. Tokrat je na njej sodelovalo kar 30 organizacij.

Predstavnice Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Krško so na primer obiskovalcem predstavile pomen zdrave prehrane in prikazale, kako pomembno je branje deklaracij z embalaž, predvsem o vsebnosti sladkorja, soli in maščob. Anja Šeško nam je ob tem povedala, da je zanimanje precejšnje, izpostavila je predvsem, da so bili obiskovalci presenečeni, ko so izvedeli, koliko je sladkorja v pijačah in olja v čipsu, "ki ga ob gledanju televizije kar hitro 'zmažemo'."

Ustavili smo se tudi na stojnici razmeroma novega Zavoda za osebni razvoj in družinsko povezovanje Krško. Njegova ustanoviteljica Katja Čelič se je Parade učenja udeležila prvič. "Glede na vreme je zelo velik obisk, odziv je dober, obiskovalci pravijo, da so teme o krepitvi duševnega zdravja zanimive." Zveza prijateljev mladine Krško na Paradi učenja redno sodeluje. Njihov predstavnik Aleš Urek nam je povedal, da so pripravili predstavitev programov, vpis novih prostovoljcev, igro križec-krožec in dobre misli za obiskovalce.

Krški poklicni gasilci so predstavili poklic gasilca, gasilca-reševalca na divjih vodah, potapljača in vrvaša. Na ogled so postavili vozilo za gozdne požare, celotno potapljaško opremo in vso opremo, ki jo uporabljajo za reševanje iz višin in globin, nam je zaupal poveljnik Pokline gasilske enote Krško Anton Starc.

"Tedni vseživljenjskega učenja so preko kapilar prišli v najmanjše kraje"

Lahko bi dejali, da je bilo spodbujanje kreativnih načinov učenja rdeča nit tokratne Parade učenja v Krškem, na kateri pa se niso zvrstile zgolj izobraževalne in ustvarjalne delavnice, ampak tudi glasbeni in plesni nastopi.

Glavni koordinator Tednov vseživljenjskega učenja v Posavju in s tem Parade učenja je že 28. leto zapored Ljudska univerza Krško. "Takšni dogodki, kot je Teden vseživljenjskega učenja, koordinacija teh prireditev in kot je današnja Parada učenja so namenjeni temu, da spoznavamo svoje dejavnosti in vso pestrost, ki jo imamo in da na osnovi vseh teh spoznanj lahko tkemo neka sodelovanja za vnaprej, kar vsi za dobro delo in ohranjanje dejavnosti potrebujemo," je pojasnila direktorica Ljudske univerze Krško Nataša Kršak. Omenjene dejavnosti sicer potekajo pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, po besedah njegovega predstavnika Darijana Novaka pa Tedne vseživljenjskega učenja izpeljuje 39 koordinatorjev, ki jih izvaja dva tisoč izvajalcev in bodo v tem letu pripravili osem tisoč dogodkov. "Tedni vseživljenjskega učenja so preko kapilar prišli v najmanjše kraje," je ob tem še dodal Novak, Parada učenja pa je letos potekala v 20 slovenskih mestih.

krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam