Skip to main content
V Posavju 26.9° C Sreda, 17. avgust 2022
06.07.2022
17:44

Ko razmišljamo o najbolj primernem senčenju naše terase, se nam porajajo številne ideje. In ena od njih je nedvomno tudi pergola, ki je na naših vrtovih vedno bolj priljubljena. Izkazalo se je, da ima številne prednosti, njena postavitev pa je zelo preprosta.

Pergole veljajo za enega najstarejših senčil. Sprva so bile pogoste predvsem v leseni izvedbi, danes pa so vse bolj priljubljene aluminijaste različice, ki jih odlikuje dolga življenjska doba in enostavno vzdrževanje.

Gre za samostoječo konstrukcijo, ki nam omogoča, da lahko streho popolnoma zložimo ali s pomočjo regulatorja lamel individualno prilagodimo dostop sončnih žarkov. Postavimo jo lahko kamorkoli želimo na našem vrtu, prav tako pa je uporabna za senčenje teras gostinskih lokalov, hotelov, vrtcev in drugih javnih objektov.

Gradbeno dovoljenje – da ali ne?

Pogosto vprašanje, s katerim se spopadamo še pred postavitvijo pergole je, ali potrebujemo gradbeno dovoljenje. Tenda in pergola sta definirani kot manjši samostojen in konstrukcijsko nezahteven objekt. Zato spadata med enostavne konstrukcije in gradbenega dovoljenja ne potrebujemo – vendar le, če površina ne presega 20 m2.

V primeru, da je površina večja kot 20m2, je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt, ki pa je zelo enostaven postopek za katerega ne potrebujemo nobene projektne dokumentacije.

Pred postavitvijo pergole si moramo odgovorit tudi na vprašanje, kje na vrtu jo želimo postaviti. Glede na postavitev ločimo tudi dva različna tipa pergol, in sicer samostoječe ali vpete v fasado.

Postavitev samostoječe pergole

Kadar želimo, da je pergola popolnoma samostojna in stoji nekje sredi našega vrta, takrat se odločimo za samostoječo izvedbo. V tem primeru je pergola popolnoma odmaknjena od hiše, kar pomeni, da je njena streha podprta s pokončnimi stebri. Priporočljivo je, da je površina, na kateri bo konstrukcija stala, ravna.

Postavitev samostoječe pergole ima dodatne prednosti:

  • Z njo lahko pokrivamo tudi večje površine, saj so tovrstne konstrukcije običajno modularne. Zato so pergole enako primerne tudi za gostinske obrate in druge javne objekte.
  • Ta način postavitve ne posega v objekt in zato ne poškoduje zunanje fasade, saj ne potrebuje nobenih vgradnih nosilcev za steno. Za ta način postavitve se zato lahko odločimo kadar koli želimo.
  • Prostostoječo pergolo lahko resnično postavimo kamorkoli želimo, saj nismo z ničemer omejeni.

Postavitev pergole, ki je pritrjena v steno

Kadar pa želimo, da je pergola nekakšen podaljšek našega bivalnega prostora in je postavljena tik ob hiši, takrat se odločimo za pergolo, ki je vpeta v fasado. V tem primeru je streha pergole na eni strani naslonjena na dva pokončna stebra, na drugi strani pa je pritrjena na steno. Za ta način postavitve so potrebni dodatni nosilci, ki se vgradijo v steno zunanje fasade in na ta način zagotavljajo prenašanje dovolj velikih obremenitev.

Pergola, ki je pritrjena v steno, je neke vrste podaljšek našemu bivalnemu prostoru. Zato je v tem primeru o njeni postavitvi priporočljivo razmisliti že v fazi gradnje.

Kljub temu pa ima tudi ta način postavitve za uporabnike določene prednosti:

  • Pergola, ki je pritrjena na steno, nam poveča naš bivalni prostor in ga hkrati zaščiti pred zunanjimi vremenskimi vplivi. S svojo streho učinkovito varuje prostore pred soncem, vetrom in dežjem.
  • Pritrditev pergole v steno poveča tudi energetsko učinkovitost doma, saj se zmanjša poraba energije tako za prezračevanje, ogrevanje kot tudi hlajenje.
  • Pergola je v tem primeru odličen prizidek k našemu domu, za katerega ne potrebujemo gradbenega dovoljenja.

O čem je potrebno še razmisliti pred postavitvijo pergole?

Ne glede na to, za kateri način postavitve se odločimo, pa je pred tem potrebno razmisliti še o nekaterih pomembnih dejavnikih:

Priprava površine: Za največje udobje mora biti teren, na katerega bomo postavili pergolo, raven in trden. Pri pripravi temeljev je potrebno razmisliti tudi o učinkovitem odvajanju vode, da lahko v primeru dežja ta ustrezno odteka s strehe pergole po stebrih v tla.

Nosilnost: Kakovostni materiali iz katerih je izdelana pergola so ključnega pomena za njeno nosilnost. Zavedati se moramo, da je pergola izpostavljena dežju, snegu in vetru, zato mora zagotavljati največjo odpornost proti vetru kot tudi snegu.

Cena ne sme biti omejitveni dejavnik: Pergole so danes najpogosteje izdelane iz odpornega aluminija, ki pa ga glede na kvaliteto uvrščamo v različne cenovne razrede. Aluminij slabše kvalitete ima tanjše stene, kar lahko močno vpliva na trdnost in stabilnost pergole.

Postavitev pergole s pomočjo strokovnjakov nam olajša veliko skrbi

Ko se odločamo za postavitev pergole, je smiselno poiskati strokovnjake, ki so vam s svojim znanjem na voljo v vseh fazah projekta. Torej, vam pomagajo razviti idejo, pripraviti načrt, zanesljivo spremljajo vse procese in poskrbijo za brezhibno izvedbo. Glede na to, da je pergola dolgoročna naložba, je strokovna postavitev ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo pergole.

Če pa nam pri tem pomaga ekipa strokovnjakov podjetja Genial, bomo deležni kvalitetne storitve od idejne zasnove do izvedbe. Z njihovo pomočjo postane postavitev pergole tako preprosta, da nam prihrani mnoge skrbi.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja