Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
01.06.2023
21:18
Helikopter, Brestanica, 20. maj 2021
Foto: ePosavje.com
Konec maja 2021 je v sklopu vojaške vaje pilot španskega helikopterja pred Brestanico presekal žice daljnovoda in nato pristal na travniku ob reki Savi. Vzrok nesreče so razkrili tudi uradno.

V poročilu o nesreči navedena dva vzroka zanjo

KRŠKO Po nesreči španskega helikopterja Tiger, ki je v sklopu vojaške vaje Jadranski udar 2021 v četrtek, 20. maja, okrog 11. ure letel iz smeri Sevnice proti Krškem in pri Brestanici zaradi prenizke višine leta prerezal žice 2x 100 kV daljnovoda Brestanica - Hudo, so v poročilu o nesreči zapisali dva vzroka.

"Nezadostna vertikalna oddaljenost" in odstopanje od navodil kontrole letenja

V končnem poročilu tako piše, da je bil "Trk posledica nezadostne vertikalne oddaljenosti vojaškega helikopterja Eurocopter Tigre (EC665), reg. ozn. ET-722 od predmetnega električnega daljnovoda," ter da je bila "nezadostna (premajhna) vertikalna oddaljenost (višina) vojaškega helikopterja Eurocopter Tigre (EC665), reg. ozn. ET-722 posledica odstopanja od navodil kontrole letenja".

16. novembra 2022 naše, osem dni pozneje še špansko poročilo

Končno poročilo o letalski nesreči španskega helikopterja je bilo podpisano 16. novembra 2022 in takoj nato poslano ministru za obrambo ter v seznanitev obema državnima sekretarjema, generalnemu sekretarju, načelniku Generalštaba Slovenske vojske, glavnemu inšpektorju za obrambo, načelniku Vojaškega letalskega organa, poveljniku sil Slovenske vojske, poveljniku 15. polka vojaškega letalstva, članom letalskega preiskovalnega organa Ministrstva za obrambo, častnikom za varnost letenja in kontrolo kakovosti vzdrževanja ter vodji organa civilnega letalskega preiskovalnega organa na Ministrstvu za infrastrukturo. Španski preiskovalni organ je izvajal svojo neodvisno preiskavo in osnutek njihovega končnega poročila na Ministrstvo za obrambo posredoval osem dni pozneje.

"Celotno letenje na vaji se mora odvijati skladno s predpisanimi letalskimi procedurami, ki so določene v splošnih pravilih letenja in dodatno v navodilih, posebej pripravljenih za vajo Jadranski udar."

Vir: Ministrstvo za obrambo

Kako se izogniti podobnim primerom v prihodnje?

In kako se v prihodnje izogniti podobnim nesrečam? Na Ministrstvu za obrambo pravijo, da ima Slovenska vojska vzpostavljen učinkovit sistem upravljanja letalske varnosti, s katerim zagotavljajo visoko stopnjo upravljanja letalske varnosti. Ta obsega varnostno politiko, upravljanje s tveganji, zagotavljanje varnosti in njeno promocijo skozi zavedanje njenega pomena, vse z namenom, da se čim bolj zmanjša verjetnost nastanka ali resnost posledic letalske nesreče, ob istočasnem učinkovitem izvajanju poslanstva letalskih enot Slovenske vojske.

Popolne letalske varnosti ni mogoče zagotoviti

A kljub temu popolne letalske varnosti ni mogoče zagotoviti, ker tega namreč z gotovostjo ne more zagotoviti nobena letalska organizacija v svetu. V letalstvu Slovenske vojske vlagajo veliko naporov v učinkovito upravljanje letalske varnosti ter zagotavlja primerljiv sistem z letalskimi silami Zavezništva, so z apisali. Tako pred vsako letalsko operacijo izvedejo priprave sodelujočih in tako je tudi na vaji Jadranski udar.

"Letenje na vaji se mora odvijati skladno s predpisanimi letalskimi procedurami"

"Od samega začetka vaje se izvajajo letalsko varnostne priprave s posadkami letalnikov in kontrolorji združenih ognjev, kamor spadajo tudi opozorila na nevarnosti na terenu. Poleg tega so pred vsakim sklopom letenja na vaji izvedene tako individualne kot tudi skupinske priprave na letenje, ki vključuje tudi varnostno pripravo ter so predstavljene varnostne izkušnje iz prejšnjih sklopov letenja. Celotno letenje na vaji se mora odvijati skladno s predpisanimi letalskimi procedurami, ki so določene v splošnih pravilih letenja in dodatno v navodilih, posebej pripravljenih za vajo Jadranski udar," še dodajajo na Ministrstvu za obrambo.

Popravilo daljnovoda pri Brestanici

S preiskavo nesreče za slabih 22.000 evrov škode

Republika Slovenije je imela sicer s preiskavo nesreče za 21.699 evrov stroškov. Do 28. marca lani so nastali v višini 9.500 evrov (z vključenim DDV). V procesu preiskave so nastali še stroški v višini 12.199 evrov (za računalniško forenzično analizo trajektorije leta. Stroški same nesreče so bili zaradi popravila poškodovanega daljnovoda med levim in desnim bregom reke Save sicer še višji.

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam