Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
21.08.2023
09:44
Toča na Bizeljskem
Foto: ePosavje.com
Na Bizeljskem smo govorili s predsednikom Društva vinogradnikov Bizeljsko. Blaž Zagmajster nam je predstavil po toči poškodovane vinograde. In kakšne rešitve predlagajo?

"Trgatev bo izredno naporna"

"Posledice toče bomo čutili tudi naslednje leto"

Toča konec julija je veliko škode in sivih las povzročila tudi vinogradnikom na Bizeljskem. Predsednik Društva vinogradnikov Bizeljsko Blaž Zagmajster pravi, da bo trgatev izredno naporna.  "To je bila katastrofalna toča, katere posledice bomo čutili tudi drugo leto. Namreč rodni les za drugo leto je močno poškodovan. Pa tudi vprašanje je, kako je z brsti, z drobnimi brsti, ki bi morali drugo leto roditi. Sama škoda na grozdju, ki je nam primarnega pomena, je velikanska," nam je povedal v Janeževi gorci na območju Bizeljskega.

"Škoda na grozdju je velikanska"

"Ponekod je ta škoda veliko večja. Ker so bila določena dela v vinogradu že opravljena. Recimo, kdor je prej že vršičkal in pred tistim pa defoliral, je definitivno veliko večja škoda na tistih vinogradniških površinah, kot pa tam, kjer to ni bilo opravljeno. Vendar po vsakem primeru govorimo vse preko 50-procentne škode, 60 pa tudi do 70-procente škode neposredno na samem grozdju," dodaja.

Kakšna bo trgatev?

In kakšna trgatev? "Težko bo trgati. Mislim da izredno naporna bo trgatev, ker ponekod tudi že gnije zaradi teh poškodovanih jagod. Oteženo bo v vsakem primeru. Poleg tega, da je treba zdaj  imeti še veliko več nege v vinogradu, več škropiti in biti več pozoren, kaj se dogaja v vinogradu. Ker če pogledamo to, da bo začelo gniti. Težko bo," dodaja. "Prejšnje toče so bile v manjših pasovih, 200 - 300 metrov, mogoče ali pa 500. Tukaj pa govorimo o več kilometrskih pasovih, ki se vlečejo v širino in v dolžino po več deset kilometrov, tako da so to zdaj teh, kot že poznamo iz medijev, superceličnih neviht. To so resnično katastrofe velikih razsežnosti," še pove.

Kakšne rešitve predlagajo?

"Odškodnine po škodi težko nalijemo v sod"

Zagmajster pravi, "da bi bilo potrebno s strani države najti neko sistemsko rešitev v protitočne obrambe, ki pa nikakor ne more biti to, da je samo subvencioniranje zavarovalniških premij. Namreč od tistega si bore malo pomagamo. Namreč odškodnine po škodbi težko nalijemo v sod in iz njih kaj iztržimo. Mi pa vemo, da naše grozdje, ki ga pridelamo, ga predelamo vsi. Ker ni odkupa, ni kleti, ga predelamo vsi v lastnih kleteh. In to storimo vsak svojim kupcem. Mi pa te kupce moramo obdržati in če hočemo obdržati, moramo sode napolniti. To pa, kot sem že rekel, težko naredimo z odškodnino, tako da nam ta subvencionirane premije ne pomenijo kaj dosti."

brežice
vinogradništvo
video

Pridružite se nam