Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
20.02.2023
21:44
Foto: arhiv ePosavje
Na 2. seji sveta Mestne občine Krško je Milena Bogovič Perko (SDS) predlagala, da bi Kulturni dom Krško preimenovali v Kulturni dom Albina Rudana. To so jih odgovorili z Mestne občine Krško.

Kdo je bil Albin Rudan?

KRŠKO Albin Rudan se je rodil 26. julija 1933 na Velikem Trnu, v svoji bogati glasbeni karieri je bil med leti 1961 in 1990 klarinetist Ansambla bratov Avsenik - v zlatih letih Avsenikove glasbe. Občinska svetnica Milena Bogovič Perko (SDS) je na zadnji seji predlagala, da bi Kulturni dom Krško preimenovali v Kulturni dom Albina Rudana. "Razloga sta vsaj dva - bil je naš rojak, dosegel pa je svetovno slavo, ki bo težko ponovljiva," je zapisali v pobudi.

In kaj so ji odgovorili na Mestni občini Krško?

Na Mestni občini Krško so svetnici odgovorili, "da Kulturni dom Krško pripravlja programe različnih umetnosti in je kot tak »domovanje« različnosti in raznolikosti umetnosti, zato se nam zdi vsekakor smiselno, da je ta celostna struktura zajeta oz. izražena tudi skozi poimenovanje zavoda. Poimenovanje zavoda po osebi, ki je sicer pomembno zaznamovala predvsem en žanr glasbene umetnosti, se nam zato zdi neustrezno."

Ob tem nadaljujejo, "da je sicer mnogo kulturnih in umetniških ustanov v Sloveniji poimenovanih po različnih umetnikih, in da so med temi ustanovami tudi takšne, ki prirejajo programe različnih umetnosti, vendar gre v teh primerih praviloma za poimenovanja po osebah, ki so zaznamovale ne le svoje specifično umetniško področje, temveč so s svojim delom vplivale na kulturno identiteto naroda in države. Tak primer je denimo Cankarjev dom v Ljubljani, Prešernovo gledališče v Kranju, Ipavčev kulturni center Šentjur, Kosovelov dom Sežana in mnogi drugi."

Dolg seznam imen, po katerih bi se dom lahko imenoval

Kot so še zapisali v odgovoru svetnici, je bil krški hram kulture od svoje ustanovitve leta 1977 res nekaj časa tudi poimenovan po enem od političnih veljakov tistega časa. A so ga potem smiselno poimenovali v Kulturni dom Krško. "Je pa seznam teh, po katerih bi se Kulturni dom Krško lahko poimenoval, dolg, začenši z Bohoričem, Dalmatinom," dodajajo.

Krajevni dom na Velikem Trnu bi lahko nosil njegovo ime

In v Krškem tudi ne oporekajo temu, kdo je bil Albin Rudan. "V zvezi s tem smo bili seznanjeni tudi z večletnimi prizadevanji Krajevne skupnosti Veliki Trn, da po gospodu Albinu Rudanu, ki je bil rojen na Velikem Trnu, poimenuje krajevni dom," dodajajo.

Za preimenovanje KD Krško bi bila potrebna širša javna razprava

Slovesno poimenovanje krajevnega doma z obeležitvijo 90-letnice rojstva Albina Rudana je tako v načrtu v sredini letošnjega leta. Na Mestni občini Krško podpirajo prizadevanja Krajevne skupnosti Veliki Trn za preimenovanje krajevnega doma. Za morebitno preimenovanje javnega zavoda Kulturni dom Krško pa bo potrebna širša javna razprava, da bo tako doseženo kar najširše soglasje deležnikov v lokalni skupnosti, so še zapisali.

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam