Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
19.10.2022
13:42
Podnebni tek, Leskovec pri Krškem
Foto: ePosavje.com
V sredo so v Posavju gostili štafeto podnebnega teka Čas se izTEKa. Prva etapa v naših krajih je potekala od Zameškega do Kostanjevice na Krki, nato do Leskovca pri Krškem in od tam do GEN energije.

Čas se izteka

KRŠKO Podnebno štafeto Čas se izteka oz. Running out of time z jasnim podnebnim sporočilom mladih si na 38-dnevni in 7.767 kilometrov dolgi poti podaja na tisoče ljudi v osemnajstih državah. Štafeta se je ustavila tudi v Sloveniji. Pridružili smo se etapi, ki je potekala od Osnovne šole Leskovec pri Krškem do upravne stavbe GEN energije v Vrbini.

Potovanje štafete na okolju prijazen način

7.767 kilometrov dolgo potovanje podnebne štafete skozi 18 držav poteka na okolju prijazen način, udeleženci predvsem tečejo in kolesarijo ss skupnim ciljem - ukrepati za podnebje, proti podnebnim spremembam, za ohranjanje biotske pestrosti in naravnih virov.

Tek je 30. septembra štartal v Glasgowu

"Podnebni tek je 30. septembra štartal v Glasgowu. Včeraj zvečer je prispel v Volčjo Drago, kjer smo ga sprejeli skupaj z ministrom za okolje in prostor ter njegovo ekipo. Celo noč je potovala štafeta preko Slovenije, ponoči je bila v Ljubljani, danes smo se oglasili najprej v Kostanjevici na Krki in nato v Leskovcu pri Krškem. Veseli me, da smo zbrali različne partnerje - generalni pokrovitelj je bil GEN, sicer pa smo pod pokroviteljstvom predsednika države organizirali v okviru programa Ekošola," je ob predaji štafete pred stavbo GEN energije povedal Gregor Cerar iz Ekošole.

Sporočilo podnebnega teka je, da je potrebno ukrepati zdaj.

"Sporočilo podnebnega teka je, da je potrebno ukrepati zdaj. Čas se izteka je tudi naslov. Sporočilo je predvsem s strani mladim namenjeno svetovnim voditeljem v Shark El Sheiku, kjer bo potekala naslednja podnebna konferenca COP27. Sporočilo je, da mladi potrebujejo ustrezno izobrazbo, ustrezno opolnomočenje na področju podnebnih sprememb, da bodo kot bodoči odločevalci znalo uspešno ukrepati na področju blaženja in prilaganja podnebnim spremembam," je še dodal Cerar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Podnebne spremembe in izobraževanje

Na vprašanje, ali so mladi dovolj osvečeni na tem področju, Cerar odgovarja, da otroci v Sloveniji so. "Program Ekošola je eden od programov, kjer poskušamo mlade čimbolj usposobiti in ozavestiti na področju podnebnih sprememb. Ampak tudi širše, podnebne spremembe so zdaj vroča tema. Mi pa ne delujemo samo na področju podnebnih sprememb, ampak tudi energije, odpadkov, trajnostne mobilnosti, nasploh ohranjanju našega sveta v čim boljši meri." Štafeta je nato svojo pot iz Vrbine nadaljevala proti Hrvaški in Bregani.

podnebne spremembe
krško
kostanjevica na krki
šole v posavju
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja