Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
17.03.2023
08:33
Podpis za nov most na Borštu
Foto: ePosavje.com
Pred lesenim mostom na Borštu, ki je od lanskega decembra in visokega vodostaja reke Krke zaprt za ves promet, so v četrtek podpisali pogodbo za izgradnjo novega mostu. Ta bo končan do konca leta.

Podpisali pogodbo za nov most čez reko Krko

BREŽICE Na Borštu v občini Brežice so podpisali pogodbo za nov most čez reko Krko, ki bo nadomestil sedanjega. Most je počepnil v decembrskih visokih vodah, ko se je sredi struge reke enostavno udrl. Predstavnica na javnem zbiranju ponudb najugodnejšega ponudnika, direktorica sevniške družbe Rafael Sevnica Marija Možina, je povedala, da bodo s projektom pričeli takoj po uvedbi v delu. "Najprej sledi projektiranje, potem gre ta zadevo v potrditev naročniku in potem takoj pristopimo k izvedbi v smislu priprave materiala. Potem čakali najbolj ugoden vodostaj, primerno vreme in takrat se gre v strugo in prične fizično z gradbenimi deli na sami lokaciji," dodaja.

 

Direktorica družbe Rafael Sevnica Marija Možina

"Končni rok je december"

Direktorica podjetja Rafael Sevnica je ob tem povedala, da je končni rok za izgradnjo mostu letošnji december. "Mi bomo stremeli k temu, da bi bistveno prej zaključili. Nekje po dosedanjih izkušnjah imamo dela dva meseca v sami strugi," dodaja. Nov most bo sicer dolg 80 metrov, predvidenih je 40 zabitih lesenih pilotov, ki so podaljšani z jeklenim pilotom. Izvajalci načrtujejo, da bodo za spodnji in zgornji del mostu uporabili okoli 100 kubičnih metrov lesa.

Rast cen je najbolj vplivala na jeklo, betone in asfalt

Na vprašanje, kako in v kolikšni meri, so nove razmere na svetovnih trgih vplivale na ceno surovin, odgovarja, da je rast cen najbolj vplivala na jeklo, betone in asfalt. "Tukaj smo se morali spoprijeti s težavami v tistih projektih, ki smo jih že imeli pridobljene in je ta rast kar naenkrat poskočila. V nove projekte smo vkalkulirali nove cene. Iz tega naslova ne vidimo nobenih težav. So pa težave pri tistih projektih, ki so stari projekti in imajo stare cene.

Predsednik Krajevne skupnosti Cerklje ob Krki Damjan Kodrič

"Za krajane je to zopet pridobitev velika. Gre za drugi most v krajevni skupnosti. Še posebej smo veseli, kajti tri mesece potem, odkar je prišlo do zloma mosta, smo danes že pri podpisu pogodbe za izvajalca del. Tu bi se zahvalil občini, kakor tudi Ministrstvu za obrambo, da so nam prisluhnili in priskočili na pomoč. Izgradnja mosta v kratkem roku bo," je ob podpisu pogodbe povedal predsednik Krajevne skupnosti Cerklje ob Krki Damjan Kodrič.

Prvi most so na tem mestu zgradili leta 1939

Most ima za Boršt in okolico zelo velik pomen. Leta 1939 so začeli z gradnjo mostu, ki je krajanom in vaščanom Boršta ter okoliških krajev omogočil dostop do vinogradov, parcel in ostalih obdelovalnih površin na obeh bregovih reke Krke. 

Večja nosilnost

Z novim mostom bodo pridobili tudi večjo nosilnost za prehod težje kmetijske mehanizacije, s tem pa jim ne bo več potrebno na drugo stran Krke pred dveh mostov v Krški vasi ali Cerkljah ob Krki. Pred udrtjem je bila nosilnost mostu 1,5 t, zdaj računajo da bo vsaj 10 ton. 

Župan občine Brežice Ivan Molan

Brežiški župan Ivan Molan je izpostavil, da gre za pomembno investicijo, za katero je bilo v preteklosti kar precej pomislekov. "Dejstvo je, da je po zadnji poplavi most uničen in je potrebno narediti novega. Vrednost investicije je 940 tisoč evrov brez davka oziroma skoraj milijon evrov. Gre za to, da se most še naprej naredi v leseni izvedbi z železnimi prečniki. Kar pomeni, da bo obremenitev mostu lahko večja. Verjamem, da bomo s tem pripomogli, tako s samim vizualnim pogledom Boršta in sami prometni varnosti prek tega mostu," je povedal Molan.

Most ni zaščiten, a bodo delali vse, kot da je

Na vprašanje, ali je most kulturno-spomeniško zaščiten, Molan odgovarja, da most ni zaščiten, "a se Občina obnaša enako, kot da je zaščiten Kar pomeni, da ga bomo naredili po podobnem postopku kot v Cerkljah, ki pa je zaščiten." Izvedba mostu bo sofinancirana s sredstvi Ministrstva za obrambo v skupni vrednosti 700.000 evrov. "Nekaj letos, nekaj pa še drugo leto. Ostalo prispeva Občina Brežice," je zaključil Molan.

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja