Skip to main content
Sobota, 9. december 2023
11.02.2023
16:38
Skoraj 30 pohodnikov je na praznično sredo iz Lesičnega odšlo prek Bohorja na Senovo. V nadaljevanju novice objavljamo daljši zapis in fotogalerijo s pohoda. Zelo zimsko je bilo!

Pohod po poteh XlV. divizije preko Bohorja na Senovo

Pohod XIV. divizije se je začel 6. januarja 1944, ko je 1.112 borcev in bork krenilo iz Suhorja pri Beli krajini na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Sloveniji. Na Sedlarjevem je XlV. divizija v noči iz 6. na 7. februar vstopila na Štajersko, v noči z 9. na 10. februar leta 1944 pa je napadla nemško postojanko na Senovem. Praznik KS Senovo krajanke in krajani vsako leto obeležijo tudi s pohodom, tokrat v spomin na 79. obletnico pohoda legendarne XlV. divizije.

Fotogalerija (Foto: Boštjan Colarič):

Zjutraj so se pohodniki že tradicionalno zbrali pri spominskem obeležju XIV. divizije na Senovem, kjer so jih pozdravili organizatorji pohoda, predsednik Krajevne skupnosti Senovo David Vižintin, predsednik Turističnega društva Senovo Anton Petrovič, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Krško Božo Kosalec in Boštjan Golob, predsednik Krajevnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Senovo.

28 pohodnikov in pohodnic se je najprej zapeljalo do spomenika na Sedlarjevem, nato še do izhodiščne točke v Lesičnem. Skoraj 17 kilometrov so prehodili v šestih urah, pot XlV. divizije jih je vodila preko zasneženega Bohorja, do Ravnega loga in Malega Kamna na Senovo. To je bil že peti pohod po tej poti, prvega so izvedli predstavniki posebnih enot Teritorialne obrambe Senovo leta 1983.

Boštjan Colarič

krško
planinci
senovo
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja