Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
17.08.2023
11:45
Pohod po raških gričih
Foto: Anton Hruševar
Društvo upokojencev Raka je tudi letos organiziralo pohod po raških gričih s postojankami in kulturnim programom. Na druženju so se spomnili na znane rojake, ki so zaznamovali življenje na Raki.

Pohod po raških gričih

KRŠKO Po začetnem nagovoru predsednika Krajevne skupnosti Raka Roka Bizjaka in novega raškega župnika Silvester Fabijana in predsednika Društva upokojcencev Raka Marjana Opalka so se napotili na Vinji vrh do čebelarstva Žnidaršič, kjer so predstavili izdelke iz medu, na raški obali pa so jim predstavili izkopanine školjk. Na obeh postankih so goste postregli z domačimi dobrotami, po raški obali pa so se napotili do Humekovih, kjer je sledil kulturni program.

Kulturni program so posvetili spominu kulturnim ustvarjalcem, rojenim na Raki ali njeni okolici in ki so ustvarjali za domovino v svojem slovenskem jeziku. Poleg čebelarja, strokovnega pisatelja in učitelja Martina Humeka so predstavili še njegovega brata, mladinskega pisatelja in ilustratorja, Dragotina Humeka. Predstavili so dela Andreja Reclja, ki je bil v 16. stoletju vikar stiške na Raki in je zapustil rokopis prevoda Gorskih bukev, ki so izšle za Štajersko 1543, leta, za njihovo izdajo pa je poskrbel Ferdinand 1.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Z Rako je bil povezan tudi Ivan Tavčar, saj je večkrat obiskal strica Antona Tavčarja, ki je 20 let služboval kot župnik na Raki, v tem obdobju se je na Raki rodil tudi Franc Grm, ukvarjal pa se je z teorijo in prakso logopedskega dela. Po počastitvi spomina še na ostale pokojne kulturnike so se složno napotili do zidanice Krošelj na toplo pogostitev. Ob koncu se je predsednik Društva Raka zahvalil vsem udeležencem,hkrati pa jih povabil na naslednji pohod.

Anton Hruševar

raka
fotogalerija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja