Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
19.01.2023
10:15
Dan vojaškega letalstva
Foto: ePosavje.com
12. januarja se vojaški letalci praznujejo svoj praznik, ki je posvečen v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije, ki sta ga leta 1919 opravila pilota Peternelj in Zupančič.

Dan slovenskega vojaškega letalstva

BREŽICE Ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva so na letališču v Cerkljah ob Krki pripravili slovesnost ter ob tem predstavili posodobitve letališča. V vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki so s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva.

"Veseli smo vsake nove pridobitve"

Na slovesnosti je zbrane nagovoril obrambni minister Marjan Šarec, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in napovedal boljše časa za Slovensko vojsko. Kot se je izrazil, sta po sušnih časih proračuna za letošnje in naslednje leto spodbudnejša. "Veseli smo vsake nove pridobitve, kajti vsaka nova pridobitev pomeni tehnološki napredek. Pomeni izzive za mlade ljudi in določene povečanje zmogljivosti Slovenske vojske," je dejal polkovnik Janez Gaube. In nadaljeval, da je naloga 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, katerega polkovnik je, da sredstva sprejme in jih uvede v začetne operativne zmogljivosti in kasneje v končne operativne zmogljivosti. Tehnika, ki jo uporabljajo v 15. polku Slovenske vojske, je stara približno 30 let.

Začetek 2. faze posodobitve letališča

Posodobitev letališča Jerneja Molana sicer traja od leta 2008, trenutno pa so v zaključku izvedbe prve od dveh faz. Po besedah generalnega direktorja Direktorata za logistiko na Ministrstvu za obrambo se je druga faza posodobitve letališča že začela. Ocenjena je na 82 milijonov evrov, od tega znaša slovenski delež 22 milijonov evrov.

Uredili bodo tudi nekaj drugih posodobitev

V Cerkljah ob Krki bodo v sklopu te faze uredili še nekaj drugih posodobitev, tudi skladišče za strelivo in infrastrukturo za zagotovitev zadostnih količin goriva, v načrtu je tudi obnova oz. novogradnja kerozinovoda do letališča. Na slovesnosti ob dnevu slovenskega vojaškega letalstva so najzaslužnejšim pripadnikom podelili medalje, plakete in zahvale 15. polka vojaškega letalstva, novemu tehniku letalcu pa letalski znak Krilca.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

slovenska vojska
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja