Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
27.09.2023
13:37
Foto: ePosavje.com
Slovenija naj bi zaradi povečanega števila migrantov zaostrila nadzor na meji s Hrvaško, med drugim naj bi za nekaterimi mejnimi prehodi postavila nadzorne točke.

Poostren nadzor v Rigoncah, Dobovi in na Obrežju

Zaradi povečanja nezakonitih prehodov meje s Hrvaško, ki je posledica vstopa Hrvaške v schengensko območje, slovenska policija zaostruje nadzor, posebej na območjih Policijske uprave Novo mesto in Policijske uprave Koper. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar poudarja, da gre za izravnalne ukrepe, ne pa za vzpostavitev notranje kontrole. Prizadevanja so usmerjena v odkrivanje tihotapcev in čezmejne kriminalitete, zlasti v najbolj obremenjenih naseljih, kot so Rigonce, Dobova in Obrežje.

Največ nelegalnih prehodov meje beležijo v Rigoncah

Slovenska policija je v odgovor na povečano število nezakonitih prehodov meje s Hrvaško okrepila nadzor na kritičnih območjih PU Novo mesto in PU Koper. Ta ukrep sledi vstopu Hrvaške v schengensko območje, kar je privedlo do povečanja migrantskih tokov v Slovenijo. Posavje, zlasti naselja Rigonce, Dobova in Obrežje, se sooča z večjimi obremenitvami zaradi migracij. Policija v Rigoncah intenzivira nadzor z različnimi sredstvi, vključno s konjenico, vodniki službenih psov in helikopterji, da bi preprečili nezakonite prehode in zagotovila varnost lokalnemu prebivalstvu.

Izravnalni ukrepi za večjo varnost lokalnega prebivalstva

Minister Boštjan Poklukar je poudaril, da slovenska policija izvaja izravnalne ukrepe za zagotavljanje visoke stopnje varnosti prebivalkam in prebivalcem Slovenije. Te aktivnosti vključujejo odkrivanje tihotapcev in boj proti čezmejni kriminaliteti. Policija sodeluje s hrvaškimi varnostnimi organi in skupaj nadzoruje območje na obeh straneh meje.

Poslanka Gibanja svoboda Avšič Bogovič izravnalne ukrepe podpira

Kot nam je v komentarju na uvajanje kontrolnih točk ob državni meji z Republiko Hrvaško povedala poslanka Državnega zbora mag. Nataša Avšič Bogovič, je z ukrepi policije, sprejetimi danes, seznanjena in dodaja, da ti prinašajo dodatno varnost za prebivalke in prebivalce Slovenije, "s tem pa tudi naših krajanov v občini Brežice, torej Rigončank in Rigončanov. Seveda ne gre za izvajanje notranje kontrole na meji s Hrvaško, pač pa za povečane izravnalne ukrepe, ki jih bo policija izvajala tudi na tem območju".

Molan: Občina o nadzornih točkah uradno ni bila obveščena

Kot je za našo televizijo povedal župan občine Brežice Ivan Molan, Občina o uvedbi nadzornih točk v brežiški občini, uradno ni bila obveščena. Dodal je še, da sicer podpira izravnalne ukrepe, saj je po njegovem mnenju prav, da migrante policija ujame čim bliže ob državni meji, da s prostim prehajanjem lokalnih krajanov ne vznemirjajo.

policija
državna meja
migranti

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja