Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
02.04.2024
09:50
Foto: Envato Elements
Policija v zadnjem obdobju obravnava večje število goljufij s telefonskimi klici o lažnem dobičku pri investiciji v kripto valute.

Ste prejeli telefonski klic o zaslužku s kripto valutami? V naslednjem koraku vam lahko izpraznijo bančni račun, zato pazljivo!

V letu 2023 je bilo s tega naslova oškodovanih več kot 500 ljudi, pri čemer je skupna škoda znašala okoli 13 milijonov evrov. Goljufi so tudi letos zelo uspešni, saj je policija prejela že okrog 160 prijav s skupno škodo v višini približno 2,9 milijona evra.

Goljuf vas pokliče po telefonu in se predstavi kot uslužbenec kripto menjalnice. Običajno vam v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavlja, da vas na virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov. Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljen dostop (Anydesk) na računalnik in/ali mobilni aparat. Oškodovanci aplikacijo namestijo, saj so zavedeni, da jim bo omogočila izplačilo sredstev. Ne zavedajo pa se, da lahko goljufi s to aplikacijo upravljajo z računalnikom ali telefonom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na transakcijskem računu oškodovanca.

V policiji zato opozarjajo:

  • ne oglašajte se na neznane telefonske klice iz tujine,
  • lahko gre tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če sprejmete klic s ponudbami o zaslužku s kripto valutami, nemudoma prekinite povezavo,
  • na računalnik ali telefon ne nameščajte programov za oddaljen dostop,
  • nikomur ne dovolite upravljanja z vašim računalnikom ali telefonom,
  • nikomur ne dovolite dostopa in ne zaupajte gesla za dostop do vaše spletne banke,
  • ob morebitnem oškodovanju zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in oškodovanje čimprej prijavite na najbližji policijski enoti ter na svoji banki.
policija
spletni nakupi
internet

Pridružite se nam