Skip to main content
Ponedeljek, 29. maj 2023
27.03.2023
13:19
Poostren nadzor, Zaloke
Grafika: ePosavje.com
Na avtocestnem počivališču Zaloke je v ponedeljek potekal poostren nadzor prometa. Na prvi tovrstni akciji na Zalokah so slovenskim policistom pomagali tudi kolegi s Hrvaške. Ugotovili so več kršitev.

"Kršitev je ogromno"

KRŠKO Po vstopu Hrvaške v schengenski prostor na avtocesti opažajo povečano število tovornih vozil. Po besedah Matjaža Leskovarja iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, na DARS-u ocenjujejo, da se je v tem času na avtocestnem odseku Obrežje - Ljubljana promet povečan za 20 odstotkov. Na policiji tako ocenjujejo, da se je zaradi padca schengena na južni meji, promet preusmeril na ta del avtoceste.

V Sloveniji nadzor na Zalokah, na Hrvaškem na prvi črpalki za Obrežjem

Policija že dlje časa izvaja poostrene nadzore prometa na avtocestah. "Zdaj je mogoče to bolj izrazito in večina prometa tudi poteka po avtocesta. Zato smo se dogovorili s hrvaško prometno policijo, da izvedemo prvi skupni nadzor. Izvajamo nadzor prometa na počivališču Zaloke, prisotna je hrvaška patrulja prometne policije in vodja sektorja prometne policije. Hkrati se sočasno na Hrvaškem tudi izvaja poostren nadzor, a v smeri proti Zagrebu," dodaja.

Tehnična brezhibnost, počitki, neustrezno zavarovan tovor

"Začeli smo z nadzorom ob osmi uri zjutraj in kaj hitro so se nam pojavile raznovrstne kršitve. Predvsem smo pozorni na čas vožnje, odmore, počitke, torej rabo tahografa in delovni čas, tehnično brezhibnost, ustreznost pritrjevanja, nalaganje in zavarovanje tovora ter seveda vse drugo, vse ostale manipulacije. Kar nekaj ugotovitev je že preobremenitev, FURS za nami ima že bom manipulacijo z dvojno posadko, prevoz živih živali manipulira z delovnim časom. Tudi AdBlue manipulacija je že ugotovljena. Za nami je izredni tovor, ki je neustrezno pritrjen, naložen. Na kratko lahko zaključim, da je prekrškov ogromno," je povedal Damjan Skok iz Uprave prometne policije na Generalni policijski upravi.

Policija, prometni inšpektorat, FURS

"V zraku imamo tudi helikopter, kot ste ga opazili. Opazuje promet, spremlja dogajanje v prometu. Ob prihodu na nadzorno točko imamo seveda policista, ki nadzira promet s kamero zaradi hitrosti in varnostne razdalje. Imamo tudi kombi, ki spremlja ravnanje voznikov med vožnjo," je še povedal Skok.

V zraku tudi helikopter

V poostrenem nadzoru prometa sodelujejo policisti iz različnih delov policije. "Vključili smo specializirano enoto za nadzor prometa, policiste postaj prometne policije Ljubljana in Novo mesto, policijske postaje za izravnalne ukrepe, specializirano enoto za nadzor državne meje, prometni inšpektorat, Finančno upravo Republike Slovenije. Tako da se potrudimo, da je nadzor čim bolj celovit," dodaja Leskovar.

S poostrenimi nadzori bodo nadaljevali

Na vprašanje, kako bo v poletnem času in če lahko vozniki pričakujejo tudi v poletnem času, odgovarja, da zagotovo. "Poostrene nadzore bomo izvajali tudi naprej. Ugotovili smo, da je učinek dober - to pomeni, da smo ugotovili, kar nekaj kršitev. Nadzor je potreben. Naprej bomo izvajali v enakem obsegu, taktiko in metodiko dela bomo prilagodili stanju prometa. Ne pričakujem večjih težav, skupne nadzore bomo opravljali še naprej."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V prihodnosti si želijo sodelovanje tudi z drugimi policijami

Z aktivnostmi bodo nadaljevali in jih po potrebi tudi stopnjevali. "S kolegi s Hrvaške izmenjujemo mnenja, znanja, izkušnje, tehnično opremo, znanja. V prihodnosti želimo sodelovati tudi z drugimi policijami, torej sosednjih držav. Tako da ambicije so velike. Ta oblika dela je pa nekaj že utečenega. Razen danes s hrvaškimi kolegi, sicer pa to delamo po celi Sloveniji," še dodaja Skok. V akciji po besedah vodje akcije sodeluje približno 20 do 30 nadzornikov. "Začeli smo delovati na način, da se mrežimo, družimo tudi iz drugih uprav. Da nas je več, da je več strok in da se povezujemo tudi v naših notranjih vrstah," je še povedal.

Osebnega prometa manj kot običajno

Osebnega prometa je bilo danes manj kot običajno. "Kar se tiče osebnih vozil, kar zaznavamo na poti, sicer pa danes nismo obremenjeni z osebnimi vozili. Primarno so to avtobusi in tovorna vozila. Tudi poznate situacijo prometno nesreče v Murski Soboti... Mi tu že nekaj časa zelo, zelo pozorno oziroma avtobuse in ugotovitve kažejo še na mnogo več. Bomo morali biti še bolj pridni na tem področju, ker so več ali manj zelo pogoste kršitve," dodaja Skok.

"Meja je padla, težave z varnostjo so ostale"

Na Zaloke je prišel tudi Josip Mataja iz ravnateljstva policije na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Hrvaške. "Takšen nadzor smo pripravili prvič in verjamem, da ne tudi zadnji. Za zdaj vse lepo poteka, s takšnim sodelovanjem bomo nadaljevali. Glede na to, da je Hrvaška vstopila v schengenski prostor, so padle meje. A težave z varnostjo v prometu so ostale," je povedal na Zalokah.

Potreba po nadzoru tovornih vozil in avtobusov

zadnjih dveh letih, večinoma v poletnih mesecih, beležijo težje prometne nesreče. V letu 2021 je v nesreči avtobusa umrlo 10 oseb, v letu 2022 je v nesreči umrlo 12 oseb. Mataja je dodal, "da tu vidimo potrebo, da nadzorujemo tovorna vozila in avtobuse ter da na ta način preprečimo težke prometne nesreče."

Ulovili sprovajalca in tujce

Policisti so v času predstavitve aktivnosti obravnavali tudi voznika v vozilu italijanskih registrskih oznak. Pri nadzoru so ugotovili, da jim je predložil ponarejeno vozniško dovoljenje, v nadaljevanju pa so ugotovili, da vozniškega dovoljenja sploh nima. Povrh vsega je državljan Kosova v avtomobilu prevažal še tri sodržavljane. Za dva od njih se je izkazalo, da imajo prepoved vstopa v schengenski prostor. Voznika so vklenili, avtomobil mu bodo zasegli.

Sprovajalec v lisicah, dva s prepovedjo vstopa

Po tujce je nato prišla patrulja s Policijske postaje Krško, policisti so jih odpeljali na policijsko postajo in po končanem postopku jih bodo vrnili hrvaškim kolegom.

policija
brežice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja