Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
05.08.2023
19:56
Poplave v Ločah in Krški vasi, 5. avgust 2023
Grafika: ePosavje.com
V občini Brežice reka Sava poplavlja na levem bregu v naselju Loče, reka Krka težave povzroča v spodnjem delu struge v Krški vasi. Na terenu smo se pogovarjali z brežiškim županom.

Sava poplavlja v Ločah, Krka pa v Krški vasi

BREŽICE "Žal se je pokazalo tisto, kar nas je najbolj strah, da bo nedokončana poplavna varnost katastrofa za naš konec. K sreči se niso uresničile napovedi, da bo prišlo do 3900 m3/s pretoka in je bilo približno za 500 m3/s.manjše. Ampak že zdaj vidimo v Krški vasi, kakšne težave imamo, da, kljub temu, da so delni nasipe - ni dokončana poplavna varnost - jih zaliva," nam je na terenu povedal brežiški župan Ivan Molan.

Molan: "Danes v občini Brežice zagotovo še ne bo mirno"

V Ločah je za domačini nemirna noč. "Veliko smo prebedeli, hodili smo sem in tam. Poplavo smo imeli že leta 2010. Pa samo, da ne pride v hišo. Tisto kravo in prašiče bomo že rešili," nam je povedala domačinka Olga. "Prav tako se nam začelo dogajati v Termah Čatež, kjer smo ponoči tudi evakuirali kar en del ljudi iz kampa. Prihajajo zdaj težave še v vasi Loče, kajti dejansko tok se še nekako premika proti meji s Hrvaško. V tem trenutku naj povem, da zaenkrat še ni konec nevarnosti, da še vedno delno tudi reka raste, oziroma Sava miruje. Krka je začela še dodatno rasti, tako da danes zagotovo v občini Brežice še ne bo mirno in v tem trenutku ne moremo napovedati, kaj se bo še vse dogajalo," dodaja Molan.

Gasilci, Brežice

V občini Brežice na delu 250 gasilcev iz 20 enot

Na terenu pomaga 250 gasilcev iz 20 aktiviranih enot. Za zaščito pred poplavami do porabili 3.445 vreč in 17 kamionov peska. Gasilci so posredovali v naseljih Krška vas, Loče, Čatež ob Savi, Pirošica, Rigonce, Mostec, Gornji Lenart, Boršt in Mrzlava vas.

Loče poplavljene

Trenutno poplave najbolj ogrožajo Loče, kjer je Sava zalila skoraj ¾ vasi in Krško vas, kjer Krka še narašča, težave z dvigajočo se podtalnico pa imajo tudi v Termah Čatež. Na Občini Brežice pravijo, da se je stanje voda v kampu v Čateških toplicah stabiliziralo, "je štab izdal obvestilo, da se evakuiranci lahko vrnejo v terme oz. se po svoji presoji odločijo ali nadaljujejo počitnice, ali se vrnejo domov. Gasilci so preteklo noč zaradi grožnje nevarno visokih voda pomagali evakuirati 500 vozil s cca 2.000 evakuiranci, namestitev zanje je bila urejena v Športni dvorani Brežice in po parkiriščih v Brežicah." Evakuacijo je sicer na dopoldanski novinarski konferenci v Ljubljani okaral poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan z besedami, da so imeli dovolj časa in predhodnih obvestil in bi evakuacijo lahko izpeljali prej kot pa ponoči. 

Fotogalerija (Foto: Uroš Supančič):

brežice
poplave
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja