Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
03.11.2023
10:11
Foto: ARSO
Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Popoldan bo naraščala in se
ponekod razlila.

Hidrološko opozorilo

Poplavljanje rek: Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1700 m3/s in je ustaljen. Povečani bodo tudi pritoki Drave v Sloveniji. Pod jezom Markovci je trenutni pretok Drave še okoli 500 m3/s in se bo čez dan povečal. Predvidene so poplave večjega obsega.

Sava poplavlja v zgornjem toku, a se njena vodnatost na tem območju počasi zmanjšuje. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1250 m3/s.

Popoldan bodo naraščale in se razlile tudi Sava v spodnjem toku ter kraške reke. Poplavlja Reka, Soča in Vipava pa se razlivata ob strugi. Morje bo med 9. in 12. uro poplavljalo v višini okoli 30 cm. Visoka gladina morja bo sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom.

Napoved Agencije Republike Slovenije za okolje za soboto, 4. novembra 2023.

Hidrološko stanje in napoved

Sava poplavlja v zgornjem toku, a se njena vodnatost na tem območju počasi zmanjšuje. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Pretok Drave na meji z Avstrijo je trenutno okoli 1700 m3/s in je ustaljen.

Poplavlja Reka, Soča in Vipava pa se razlivata ob strugi. V večjem delu države je vodnatost rek velika in se povečuje, v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in v slovenski Istri se zmanjšuje. V Prekmurju je vodnatost rek srednja in ustaljena.Pretok Drave na meji z Avstrijo se povečuje. Predvidene se poplave večjega obsega, v spodnjem toku danes popoldan. Popoldan bodo naraščale in se razlile tudi Sava v spodnjem toku ter kraške reke.

Danes in jutri bodo reke v zahodni in severni Sloveniji upadale, v vzhodni in jugovzhodni pa naraščale. Ob ponovnih padavinah bo upadanje rek upočasnjeno. V soboto bo večina rek prehodno upadala, v nedeljo pa bodo predvsem v zahodni polovici države
reke ponovno narasle.

Morje bo med 9. in 12. uro poplavljalo v višini okoli 30 cm. Visoka gladina morja bo sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom. Jutri dopoldan se morje lahko razlije na izpostavljenih delih obale.

Jutranje temperature rek so med 7 in 15 °C, morje pa ima 20 °C.

vreme v posavju

Pridružite se nam