Skip to main content
V Posavju -4.7° C Sreda, 8. februar 2023
14.10.2022
08:48
Posavje Rdeči križ
Foto: Rdeči križ Slovenije Sevnica
Konec septembra so na Polzeli pripravili preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa za pripadnike v vrstah znotraj celjske, zasavske in posavske regije.

Regijsko preverjanje znanja iz prve pomoči

POLZELA Na prireditvi, ki so jo organizirali Občina Polzela, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje -  Izpostava Celje in Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Žalec, je sodelovalo 15 ekip prve pomoči. Posebnost tokratnega dogodka je bila v tem, da znanje usposobljenosti letos prvič ni bilo točkovano, pač pa le preverjeno.

Letošnje regijsko preverjanje so izvedli v ožjem središču Polzele s tradicionalnima prireditvama OŠ Polzela in Občine Polzela, da bi postopke prve pomoči videlo čim več ljudi, saj se vse prepogosto dogaja, da ljudje ne pristopijo k nudenju prve pomoči. Na regijskem preverjanju so iz posavske regije sodelovale tri ekipe iz Sevnice (GZ Sevnica-1, GZ Sevnica-2, RKS – OZ Sevnica) in ekipa NEK (Nuklearna elektrarna Krško).

Fotogalerija (Foto: Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Sevnica):

Ekipe prve pomoči

Temeljno poslanstvo ekip prve pomoči je zagotavljanje neposredne zdravstvene oskrbe – prve pomoči poškodovanim in obolelim v hudih množičnih naravnih in drugih nesrečah. Z usposabljanjem članov ekip se širi mreža ljudi, ki so sposobni nuditi učinkovito prvo pomoč prebivalcem v kraju, kjer bivajo, delajo ali se trenutno nahajajo.

Kako poteka njihovo izobraževanje?

Pripadniki ekip za prvo pomoč se izobražujejo na 45-urnih tečajih po programu Strokovnega centra za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije. Znanje obnavljajo in nadgrajujejo na obnovitvenih tečajih, kjer se seznanijo z najnovejšimi smernicami s področja prve pomoči. Preverjanju njihove usposobljenosti so namenjena regijska in vsakoletno državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. S tem se krepi delo na področju prve pomoči v občinah in podjetjih. 

Člani ekip prve pomoči so nudili prvo pomoč poškodovanim in obolelim na štirih simuliranih delovnim mestih, hipotetični scenariji so bili zastavljeni takole:

  1. Učenci višjih razredov OŠ Polzela so imeli naravoslovni dan na bližnjem travniku ob botaničnem vrtu. Med nabiranjem različnih trav je učenca pičila čebela v predel vratu. Učenec se je močno prestrašil, začel je teči naokrog in kričati. Med brezglavim tekom naokrog se je zaletel v sošolca, oba sta padla po tleh in se poškodovala. Učitelj, ki je učence spremljal, se je ob dogajanju, ki mu je ušlo izpod nadzora, močno vznemiril, začelo ga je boleti v prsih.
  2. Nosečnica na začetku tretjega trimesečja je na domači zelenici kosila travo z električno kosilnico, ki je bila s kablom povezana na električno omrežje. Ob košnji je bila nepazljiva in je s kosilnico zapeljala čez električni kabel ter ga poškodovala s kovinskim nožem kosilnice. Nož je prišel v stik z elektriko in nosečnica je doživela udar elektrike. Na vrtu je bil tudi domač pes, ki se je ob električnem udaru nosečnice prestrašil, zbežal in ugriznil starejšega otroka, ki je na drugem delu vrta delal na vrtu. Mož oziroma oče je slišal zunanji hrup na zelenici, hitro je pritekel ven, ob tem pa se mu je zaletel žvečilni gumi v grlu.
  3. Na prizorišču je potekal tradicionalni Malteški tek. Temperature so bile visoke, ozračje pa vlažno zaradi naliva, ki je zajel območje v noči pred dogodkom. Eden od tekačev se je zgrudil po tleh. V nastali zmedi se je ena udeleženka spotaknila, se nerodno ujela na levo nogo in padla. Udeleženka je želela stopiti na noge, vendar leve noge ni mogla uporabiti. Drug udeleženec je pomagal poškodovani, med nudenjem pomoči pa se je začel počutiti zelo slabo. Čez nekaj časa pride na prizorišče močno opita oseba, ki je spremljala tek in pozna tekača, ki se je zgrudil po tleh. 
  4. Prostovoljci so obnavljali zunanji del fasade. Sami so postavili gradbeni oder, s pomočjo katerega so izvajali obnovo. Nanj so naložili gradbeni material in pripomočke (opeke, deska, kladivo, …). Med dostavo materiala je kombi zadel v rob gradbenega odra, na katerem sta bila dva delavca, zaradi česar se je konstrukcija porušila. Delavca sta padla z višine 2 do 4 metre ter ostala zakopana pod materialom. Pri tem se je okrušil tudi del stene. Malo kasneje pride mimo mamica z vozičkom, postoji, gleda, kaj se dogaja in ob tem ugotovi, da njen dojenček v vozičku ne diha.

Na preverjanju so se predstavili tudi letošnji državni prvaki v znanju iz prve pomoči, člani ekipe prve pomoči OŠ Šempeter v Savinjski dolini ter številne službe, ki sestavljajo sile zaščite in reševanja: gorska reševalna služba, kinologi z reševalnimi psi, jamarji, Slovenska vojska, Policija in taborniki.

Ob koncu preverjanja so ekipam čestitali in podelili priznanja generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, vodja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje - Izpostave Celje mag. Natalija Plemenitaš Fucs, župan Občine Polzela Jože Kužnik in predsednica Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Žalec Pavla Artnik. 

Doroteja Jazbec / povzeto po poročilu RKS OZ Žalec

Foto: Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Sevnica

rdeči križ slovenije
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja