Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
25.10.2022
20:00
Dan suverenosti, Brežice
Foto: ePosavje.com
V Viteški dvorani brežiškega gradu je ob dnevu suverenosti, ki ga obeležujemo 25. oktobra, potekala posavska proslava. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

Posavska proslava ob dnevu suverenosti

BREŽICE 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan suverenosti, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

Na predvečer državnega praznika so v Brežicah s slovesnostjo obeležili dan suverenosti oziroma 31. obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Predsednik brežiškega območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Darko Udovič je v nagovoru izpostavil, da so veterani v znak domoljubja pred prireditvijo slovesno dvignili slovensko zastavo pri pomniku osamosvojitveni vojni Obelisk zmage 1991 in ob tem poudaril pomen ohranjanja spomina na prelomne dogodke in pogumna dejanja v letu 1991. Danes sledi še dvig zastave pri Osnovni šoli Brežice, kar potrjuje dobro sodelovanje tudi na področju dela z mladimi, je dodal Udovič.

Čas sprememb na različnih področjih

Župan Občine Brežice Ivan Molan je ob tem dejal, da je bil čas po osamosvojitveni vojni čas sprememb na različnih področjih. »Spremenil se je družbeni sistem, spremenilo se je gospodarstvo, pa tudi vrednote in pričakovanja ljudi. Spremenili smo se mi. Razvoj države je spodbudil tudi razvoj lokalnih skupnosti in v občini Brežice smo dosegli vse, kar smo dosegli. S pomočjo evropskih sredstev smo izvedli marsikatero investicijo, ki je drugače ne bi mogli. Z namenom izboljšanja življenja občank in občanov smo zgradili šole, vrtce, športne objekte, vodovode in ostalo infrastrukturo.« Izpostavil je pomen dialoga in sodelovanja. »Skupaj smo na isti vodi in samo enotni bomo lahko kos preizkušnjam današnjega časa.« Molan je še izpostavil leto 2015, ko se je občina Brežice soočila z migrantsko krizo. »Situacija je postajala neobvladljiva in prvi, ki se je odzval na naš klic, ste bili vi, g. predsednik, in s tem spodbudili državo, da so se k reševanju problematike vključile pristojne državne institucije.«

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Pahor slavnostni govornik na proslavi

Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je v nagovoru zahvalil veteranom vojne za Slovenijo za pomembno vlogo in poslanstvo, ki so ga opravljali v času osamosvojitve in desetdnevne vojne. »Vi, veteranke in veterani, ste zaslužni za to, da danes živimo v demokratični, suvereni in neodvisni državi. Z odmikanjem tedanjih dogodkov smo začeli pozabljati na ljudi, ki so nam izborili suvereno državo in svobodo. Zato je pomembno, da ohranjamo spomin nanje in na tedanje jasne odločitve in odločnost pri njihovem uresničevanju. Jutrišnji praznik je ena od priložnosti, da se jih spomnimo,« je dejal predsednik Pahor.

"Vojna v Ukrajini je več kot samo omejen vojaški spopad"

V nagovoru je izpostavil tudi nekaj vzporednic med obdobjem pred 31 leti in danes, ko poteka vojna v Ukrajini. »Vojna v Ukrajini je več kot samo omejen vojaški spopad, je resna vojaška agresija na sosednjo državo. Ta vojna je, če izvzamem vojno na Balkanu v 90. letih, prva velika vojna po 2. svetovni vojni in mislim, da bo pomembno spremenila mednarodno strukturo, to gotovo pomeni, vsaj za nekaj časa, konec globalizacije po mirni poti, ne vemo, kakšne posledice, socialne in ekonomske, pa tudi varnostne, bo imela.« Pahor je še poudaril, da bo mir trajen le, če bo pravičen, izzive prihodnosti pa bomo kot narod zmogli nasloviti le, če bomo ohranili enotnost iz časa slovenske politične pomladi in osamosvojitve

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja