Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
16.04.2023
08:22
Krško, september 2022
Foto: ePosavje.com
V sredo so se na redni seji sestali člani Sveta regije Posavje, ki združuje šest posavskih županov. Med drugim so obravnavali predlog reorganizacije upravnih enot. In kaj so povedali trije župani?

Predlog reorganizacije upravnih enot

KRŠKO Po predlogu reorganizacije upravnih enot, ki se je v javnosti pojavila pred nekaj tedni, naj bi se število upravnih enot zmanjšalo iz 58 na 12. Upravne enote naj bi po reorganizaciji tako ostale v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Kopru, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Zagorju ob Savi in Brežicah. Reorganizacija upravnih enot, kot je bilo razvidno iz gradiva, ki je bilo na voljo, je klasična centralizacija, že videna situacija pri davčnih pisarnah, ki se je v marsikaterem precej velikem mestu zaprla, na primer v Krškem in Sevnici, pravi župan Občine Sevnica in predsedujoči Svetu regije Posavje Srečko Ocvirk.

O upravnih enotah kot vstopnih točkah za druge državne storitve

"Podoben scenarij je bil predlagan za upravne enote, kar bi pomenilo centralizacijo in zmanjšanje dostopnosti storitev za občane tam, kjer naj bi bili sedeži teh dvanajstih upravnih enot. Občine temu ostro nasprotujemo, tudi iz vsebinskih razlogov, kajti ukinjanje krajevne pristojnosti na gradbenih dovoljenjih, pa tudi pri tujcih – je že bila situacija, ko so v posamezne objekte prijavili preko sto ljudi, kar je potem bilo razrešeno, ampak takih situacij ne želimo, zato predlagamo in zahtevamo smer decentralizacije, ohranjanje vseh lokacij z vsemi storitvami, kar je bistveno, še več, predlagamo, da nastanejo skupne vstopne točke za vse upravne inštitucije, tudi tiste, ki nimajo sedežev v mestih – v Sevnici je zagotovo lahko upravna enota vstopna točka tudi za davčno upravo in še nekatere druge državne storitve, kajti po tem sistemu se lahko centralizacija vrši najprej iz Sevnice do Brežic, iz Brežic do Novega mesta in potem samo še do Ljubljane, takšni scenariji za občine niso dopustni," je bil jasen Ocvirk.

"Ukinjanje katerekoli upravne enote je nesmisel"

Mnenje Sveta regije Posavje je, da je ukinjanje katere koli upravne enote nesmisel in smo proti vsakršnem ukinjanju, je po seji sveta dejal brežiški župan Ivan Molan. "Dejstvo je, da se verjetno dajo določene stvari posodobiti znotraj samih procesov v upravnih enotah, vse ostalo pa bi pomenilo krčenje pravic in centralizacijo, zato upam, da bo država vztrajala na tem, da so upravne enote urejene tudi regionalno oz. da so čim bližje prebivalcem." O predlogu, ki pravi, da bi po reorganizaciji upravna enota ostala v Brežicah (v ostalih posavskih občinah pa ne, vsaj ne v obliki, kot jo poznamo danes), pa Molan odgovarja. »Gre samo v smer, da bi se ljudje med seboj skregali. Sploh ni pomembno, kje bo ta center. Dejstvo je, da smatramo, da bi bilo treba katero koli upravno enoto ukiniti. Se pa še vedno da znotraj upravnih enot z nalogami delo prerazporediti. Vemo pa, da želijo to reorganizacijo upravnih enot izvesti le zaradi ene ali dveh upravnih enot, ki sta neučinkoviti – gre za Ljubljano in Maribor in ne vem, zakaj bi zaradi dveh upravnih enot, ki ne delata tako, kot bi si nekdo želel, poslabšali delo na vseh ostalih 56 v Sloveniji.«

"Krško je geostrateško središče"

Predlogu reorganizacije upravnih enot nasprotuje tudi Mestna občina Krško. "Mestna občina Krško je geostrateško središče kot tako že po naravi in mislimo, da je prav, da ostane center v tem delu Posavja, saj se nenazadnje pristopa k obnovi obstoječe stavbe, kjer trenutno domuje upravna enota, zato mislim, da je prav za naše občane in širše, predvsem za občane občine Sevnica, da je to v tem delu. Nikakor pa ne govorimo, da bi nastali kakršni koli spori, kot je bilo morda videti na sami seji. Sporov ni," je dejal krški župan Janez Kerin.

Reorganizacija upravnih enot ter bojazni občin

Na seji Sveta regije Posavje je bila prisotna tudi državna sekretarka, pristojna za regionalni razvoj na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič, ki je obenem članica na Skupine za lokalno samoupravo, ki ji sopredsedujeta ministrica za kohezijo in regionalni razvoj in ministrica za javno upravo. "Moja sugestija je bila, da naj občine sprejmejo takšen sklep, da predlagajo pristojnemu ministrstvu, Ministrstvu za javno upravo, kaj se ne sme spreminjati na način, da se dostopnost do storitev občank in občanov ne poslabša. Seveda je v pristojnosti ministrice za javno upravo, da reorganizira upravne enote, razumem pa tudi potrebe občin, da skrbijo za to, da dostopnost do storitev ne bo poslabšana. Kolikor imam zagotovilo, saj smo to temo obravnavali tudi na Skupini za lokalno samoupravo, ki jo vodimo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in Ministrstvo za javno upravo, da bodo v tej delovni skupini, ki bo pripravila vse potrebne dokumente, sodelovali tudi predstavniki občin, tako da bo zagotovo slišan tudi glas občin. Razumem pa bojazen občin, kajti v preteklosti je šla marsikatera reorganizacija v smer, da so bile storitve v manjših krajih in mestih okrnjene, postopno pa so se tudi sedeži državnih inštitucij premaknili v večja mesta. Mi zagovarjamo decentralizacijo, ne sme biti vse v Ljubljani in verjamem, da bodo tisti dokončni akti Ministrstva za javno upravo šli v tej smeri, da bodo upravne enote učinkovito izvajale svoje poslanstvo, da zagotovo pa ne sme biti okrnjena dostopnost do storitev, tudi v tistih najmanjših delih Slovenije, kjer imajo upravne enote svoje krajevne urade."

politika
krško
brežice
sevnica
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja