Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
05.09.2023
13:33
Brežice, Dobova
Foto: arhiv ePosavje
Ob vse večjem porastu množičnih migracij ob meji z Republiko Hrvaško so Brežičani pisali ministru za notranje zadeve, v pismu ga pozivajo k čimprejšnjem ukrepanju.

V prvih štirih septembrskih dneh prijeli 1.018 tujcev

V prvih štirih dneh septembra so policisti na območju Policijske uprave Novo mesto pri nadzoru državne meje odkrili 1.018 tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za bivanje v Republiki Sloveniji. Pritisk na mejo se stopnjuje že od začetka poletja, ko so policisti vsak dan beležili okrog 200 tujcev brez ustreznih dokumentov. V zadnjih tednih so te številke še višje, ljudje ob meji s Hrvaško pa so vse slabše volje. 

"Priča smo množičnim skupinam migrantov"

V ponedeljek so tako z Občine Brežice na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovili poziv k ukrepanju. Kot so zapisali v pismu, "smo zadnje mesece v naši občini priča množičnim skupinam migrantov, ki prehajajo mejo na različnih območjih občine in nadaljujejo svojo pot v notranjost države. Skupine, praviloma, mlajših moških, ki skozi dan potujejo v večernih in nočnih urah iščejo kraje za nočitev, velikokrat na privatnih parcelah, dvoriščih in tudi v počitniških / kmetijskih objektih. Kljub posredovanjem policistov na terenu, so nepredvidena srečanja na različnih območjih občine s skupinami migrantov za naše občanke in občane del vsakdana."

... "policisti pa delujejo zgolj kot prevozna agencija"

Ob tem nadaljujejo, "da se občani pri tem počutijo močno ogrožene, izražajo strah, saj ne vedo, kakšni so nameni posameznikov, bojijo se za svoje premoženje. Dnevi brezskrbnega in svobodnega sprehajanja kot tudi pešpoti v šolo in nazaj, so za njih že preteklost. Otrok ne upajo več samostojno napotiti v šolo. Če smo v času obdobja migracij bili priča nepretrganim kolonam, ki so usmerjeno potovale do zbirnih centrov in od tu naprej pod nadzorom policistov, sedaj migranti prehajajo nekontrolirano in se prosto sprehajajo, policisti pa delujejo zgolj kot prevozna agencija."

"Vzpostavite kontrole neposredno na meji"

Ministra pozivajo, da ponovno vzpostavijo kontrole neposredno na meji, ki bodo skupine migrantov prestregle na meji in jim onemogočile prosto gibanje po notranjosti. "Ravno tako popravite ograje, kjer so te poškodovane ter postavite, skladno s pobudo dodatne panelne ograje, ki bodo zaščitile premoženje naših občank in občanov ter jim zagotovile večjo varnost. Pozivamo, da zagotovite našim občankam in občanom, državljankam in državljanom nazaj svobodno in varno gibanje na ozemlju naše države," še pišejo. V pismu so spomnili tudi na vedno bolj pogoste izgrede pripadnikov romske populacije, "ki smo jim priča na različnih javnih mestih, kjer ne vidimo ukrepov, ki bi vlivali zaupanje, da živimo v varnem okolju." Ministra so povabili na obisk, kjer mu bodo podrobneje predstavili problematiko.

Policija, avtomobil

Konjenica, droni in helikopter

Policisti bodo zaradi povečanega obsega nezakonitih prehodov povečali svojo prisotnost na območju Krajevne skupnosti Dobova. Kot so sporočili iz Dobovo, "bo od danes naprej 24-urni nadzor in prisotnost patrulj v Krajevni skupnosti Dobova. Prisotni bodo policisti s konjenico, droni in območje bo preletaval helikopter."

brežice
državna meja

Pridružite se nam

Novice iz Posavja