Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
24.01.2024
06:56
Foto: Anton Hruševar
Tako kot pretekla leta, je tudi letos Društvo domače koline, katero povezuje rejce domačih prašičev ter pridelovalce domačih kolin, izvedlo ocenjevanje in podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem.

Ocenjevanje in podelitev priznanj

V gostišču Žolnir je Društvo domače koline izvedlo ocenjevanje in podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem domačih mesnatih dobrot. Društvo, kateremu cilj je spodbujanje in ohranjanje etnološke dediščine domačega kraja, se je letos uradno združilo z Društvom vinogradnikov Kostanjevica na Krki, saj kot je dejal predsednik društva Franc Kovačič, že vrsto let sodelujejo skupaj z njimi, hkrati pa so tudi spoznali, da so združeni močnejši, imajo bolj pozitiven vpliv na domače okolje in  lažje  ohranjajo  lokalno kulturo.

Po uvodnem nagovoru tako Franca Kovačiča in predsednika sedaj Društva vinogradnikov in DDKK Mateja Kuharja, kateri je dejal, da se z združitvijo ne bo spreminjal ime DDKK, bo pa v javnosti predstavljeno kot eno društvo DV Kostanjevica na Krki z sekcijo DDK Kostanjevica na Krki.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Podelitev priznanj in diplom

Po pokušini vseh dobrot, so pričeli z podelitvijo priznanj za sodelovanje in diplom za najboljše izdelke. V kategoriji krvavic (29 vzorcev) je prejel diplomo za 1. mesto Janez Peterlin, 2. mesto družina Peterlin iz Bele Cerkve in 3. mesto Silvo Vide-Groblje.

Mesene klobase (27 vzorcev) 1 .mesto Grčar Katarina-Češnjek,  2. mesto Silvo Vide, 3. mesto pa Drmaž Silvo, Sintič Boštjan in Blaž Vide.

Pečenice (15)  1. mesto Rok Bregar, 2. mesto Grega Sintič in 3. mesto Sintič Boštjan.

Tlačenke (6 vzorcev) 1. mesto Silvo Vide, 2. mesto Tomaž Zorc in 3. mesto Košmrl Dragica.

Ocvirki (11 vzorcev) 1. mesto Silvo Vide, 2. mesto Drmaž Silvo in 3. mesto Lopatič Grega.

Pri vzorcih potic pa je komisija dodelila tri prva mesta za katero so diplomo prejele: Vodopivec Jožica, Marinkovič Anica in Petretič Bojana. Izvedli so tudi ugotavljanje teže košarice domačih dobrot (nabrali so 250 evrov), katero je prejela Anica Marinkovič. Prireditev je povezovala Ajda Lea Lekše,  diplome pa so podelili župan Robi Zagorc in predsednik združenih društev Matej Kuhar.

Anton Hrušear

kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja