Skip to main content
V Posavju 2.8° C Sreda, 30. november 2022
10.11.2022
08:54
Pirc Musar, Logar
Grafika: ePosavje.com
Pred nami so štiri volilne nedelje - drugi krog predsedniških volitev, prvi krog lokalnih volitev, pa referendumska nedelja in drugi krog lokalnih volitev. In kaj imata skupnega oba kandidata?

Štiri volilne nedelje

November prinaša štiri volilne nedelje. Že to nedeljo bomo v drugem krogu volili predsednico ali predsednika države. Po dveh mandatih se s tega mesta poslavlja Borut Pahor, skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev bo izbirala med pravnico in nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar in zunanjim ministrom v zadnji Janševi vladi Anžetom Logarjem. V prvem krogu je s 33,95 % glasov (296.000 glasov) prvo mesto osvojil Logar, Pirc Musar je prejela 26,88 % glasov (234.361).

Podprla drugi blok JEK in udarila po "plačanih medijskih napadih na drugače misleče"

Nekdanja informacijska pooblaščenka in zdaj odvetnica Pirc Musar je v intervjuju za Siol.net na vprašanje, kako komentira, da je Golobov GEN-I podjetju novinarke Necezurirano Vesni Vuković plačal več kot sto tisoč evrov, pri čemer nihče od vpletenih ne želi pojasniti, za kakšen posel je šlo, odgovorila tako, "da je to slabo. Da se je to zgodilo, za gospoda Goloba zagotovo ni dobro. To, da se medijski mir kupuje, da se plača medijski napad na drugače misleče, je nekaj, kar prakticira Požareport, Nova24TV in zdaj tudi Reporter in Necenzurirano. Je to novinarstvo? Odgovor je ne."

"Nisem ne prva, še manj edina, ki govorim o tovrstni praksah"

Pirc Musar je nadaljevala, "da nisem prva, še manj edina, ki govorim o tovrstnih praksah. Bi si pa želela, da sem zadnja in da se nam o tem ne bilo treba več pogovarjati. Svoja razmišljanja sem črpala iz objav v medijih, ki so o tem že pisali. Nenazadnje, morda nekoliko ironično, ravno Požareport in Necenzurirano javno obtožujeta drug drugega izvajanja tovrstnih praks. Kolikor mi je znano, med seboj nista zahtevala opravičila ali objave popravkov. Nič novega torej. Če se kateri od medijev odloči zadoščenje iskati na sodišču, je to njegova legitimna pravica. Verjamem pa, da s tem ne more uspeti." Takšen odziv je v medijskem svetu in pri imenovanih medijih sprožil precej negodovanj in žuganja s tožbami, tako da se bo zgodba nadaljevala v drugih sobanah.

Vizjak o Logarju: "Dokazal je, da je sposoben državnik"

O "smetarski mafiji", ki naj bi bila kriva za razkritje prisluhov pogovora z direktorjem DZS in Term Čatež Bojanom Petanom, je konec lanskega oktobra govoril tudi Andrej Vizjak. Minister za okolje in prostor v zadnji Janševi vladi je za ePosavje.com komentiral izid prvega kroga predsedniških volitev in bil vesel, "da je moj bivši ministrski kolega Anže Logar zmagal v prvem krogu volitev. Vodil je povezovalno, strpno kampanjo. Dokazal je, da je sposoben državnik. Postavil se je na državniški nivo povezovalno in to je seveda zelo pomembno, ključno, da je prepričan več kot eno tretjino vseh volilnih upravičencev. Prepričan sem, da je pred njim uspešen drugi krog, Tudi v Brežicah bomo storili vse, da približamo njegove ideje ljudem in da mu zagotovimo gladko zmago tudi v drugem krogu." Logarja sicer ves čas predstavljajo kot neodvisnega predsedniškega kandidata.

Energetsko dovoljenje za JEK2

Logar in Pirc Musar za JEK 2

Logar o JEK2: "Bistveno je, da poiščemo najširše soglasje"

Oba kandidata v drugem krogu predsedniških volitev podpirata jedrsko energijo. Anže Logar je tako po nedavnem obisku Posavja na svojem spletnem blogu zapisal, "da je glavni izziv, ki čaka Slovenijo v času pomanjkanja energetskih virov, je odločitev o drugem bloku jedrske elektrarne Krško. In o tem velja razpravljati tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju. Slovenija že danes izpolnjuje najvišje varnostne standarde na področju rabe jedrske energije. Ta predstavlja približno 40% vse proizvedene električne energije v državi. Jedrska energija je ključna, če želimo čim hitrej zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Za odločitev o gradnji pa je bistveno, da poiščemo najširše soglasje."

Pirc Musar o JEK: "Mislim, da je prihodnost tudi za Slovenijo"

Jedrsko energijo je na obisku v Posavju ob začetku zbiranja podpisov za kandidaturo konec avgusta v intervjuju za ePosavje.com podprla tudi Nataša Pirc Musar. "Sem absolutno za jedrsko energijo, vam bom tudi povedala, zakaj. Ko poglobljeno študiram podnebne spremembe in se pogovarjam z okoljevarstveniki, je jasno, da se bomo morali odpovedati fosilnim gorivom. Mislim, da smo tudi z vidika hidrocentral v Sloveniji tam, ko gradnja novih ni več možna. Izkoristili smo ta vodni potencial," je povedala. In hkrati dodala, "da je nuklearna energija tudi s strani Evropske unije priznana kot čista, zelena energija in mislim, da je prihodnost tudi za Slovenijo NEK 2 in to je tisto, kar lahko reši našo energetsko, danes odvisnost od morda teh fosilnih goriv ali še česa. Res pa je, da je pri nuklearni energiji potrebno veliko pozornost posvečati odpadkom, jedrskim odpadkom. To je stranski produkt tega, ampak kot lahko vidimo v Krškem, blizu Brežic, v Sloveniji skupaj s Hrvati znamo poskrbeti za čisto in zgledno skladiščenje radioaktivnih odpadkov."

politika
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja