Skip to main content
Petek, 1. december 2023
23.10.2022
16:00
3000 zrn pšenice
Foto: Anton Hruševar
Turistično Društvo Lovrenc Raka je minulo soboto pred raškim gradom na parceli Ljubice Bajc v okviru projekta 2000 zrn za tretje tisočletje posejalo preko 3000 zrn pšenice.

3000 zrn za tretje tisočletje

RAKA Začetek projekta sega 22 let nazaj. Idejni vodja projekta so bili Turistično Društvo Babinci (Prekmurje) z mislijo, da je pač potrebno na pragu novega tisočletja pričeti z novim projektom, ki bi združeval društva med sabo. Leta 2000 so tako prvič posadili 2000 pšeničnih zrn, od takrat pa se projekt širi iz društva v društvo po celotni Sloveniji. Kot je dejal predsednik Turističnega društva Lovrenc Raka Alojz Kerin, so štafeto oz. pšenico za nadaljnji projekt prejeli iz Turističnega društva Bohinj.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Preko 3000 zrn pa so na njivi, katero so ogradili v obliki raške čebule, posejala skrbnika Martin Hruševar in Danica Pečarič ter podžupanja Mestne občine Krško Ana Nuša Somrak. Tradicija v tem projektu je predvsem, da je naslednje društvo, ki je prejelo 2000 zrn dodalo število zrn od največjega klasa, ki so ga na posejani parceli poželi. Tak se vsako leto poveča samo za število zrn največjega klasa. Društvo je prireditev združilo tudi s sejmom raške čebule, na stojnicah so predstavili svoje izdelke domači obrtniki, vsi navzoči od domačinov do gostujočih društev pa so se lahko pogostili s kostanjem ter domačo kulinariko.

Anton Hruševar

krško
fotogalerija
raka

Pridružite se nam

Novice iz Posavja