Skip to main content
V Posavju -3.2° C Sreda, 1. februar 2023
24.01.2023
12:39
Razstava idejnih natečajev
Foto: ePosavje.com
V Krškem so odprli razstavo elaboratov javnega projektnega natečaja za novo OŠ dr. Mihajla Rostoharja, ki ga je Mestna občina Krško pripravila v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor.

Na natečaj so prejeli štiri idejne rešitve

KRŠKO S projektom so v Krškem želeli pridobiti idejne rešitve za prostorsko umestitev novega šolskega objekta, ki bo stal v starem mestnem jedru Krškega. Na natečaj, ki ga je Mestna občina Krško pripravila v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije so prejeli štiri idejne rešitve. Strokovna skupina je kot najboljšo izbrala zasnovo biroja Dans arhitekti iz Ljubljane.

Projektiranje objekta kot "programsko zahtevna naloga"

Miha Dešman iz družbe Dans arhitekti pravi, da je "pri takšni nalogi kakor je ta, ki je socialna in v bistvu programsko zahtevna, tako za projektiranje in za uporabo, je potrebno zelo, zelo natančno premisliti o vsakem prostoru, o vsaki svetlobi, o neki robustnosti za uporabo in o tem, da bodo noter živeli otroci, ki imajo pravzaprav posebne potrebe."

Lokacija v starem mestnem jedru

Ker energetska sanacija in obnova obstoječe stavbe ni bila ustrezna rešitev, prav tako ne lokacija za novogradnjo na območju nekdanjega Laboda, saj se je izkazalo, da bi bila pot do gradnje na tej lokaciji zelo dolga, so se z občino odločili za lokacijo v starem mestnem jedru, tik za občinsko stavbo.

"Šolo bi potrebovali že predvčerajšnjim"

"Dejstvo je, da bi potrebovali šolo že, če rečem, predvčerajšnjim. Ta lokacija ima seveda svoje pluse in minuse. Vsekakor pa, če gledamo iz širšega vidika, se bo uredil ta prostor in dodala vrednost staremu mestnemu jedru tudi z vidika arhitekture," pravi ravnateljica Osnovne šole dr. Mihajla Rostoharja dr. Barbara Smolej Fritz.

"V naslednjem letu si želimo gradnje"

Peter Planinc z Mestne občine Krško dodaja, "da so na vrsti pogajanja z izbranimi projektanti, oziroma s prvo nagrajenimi projektanti. Pričakujemo, da bomo v roku enega meseca z njimi sklenili dogovor, oziroma podpisali pogodbo o projektiranju. Nekje po planu načrtujemo nekje do konca leta pridobitev gradbenega dovoljenja. V naslednjem letu si želimo začetka gradnje."

Ravnateljica OŠ dr. Mihajla Rostoharja Barbara Smolej Fritz 

Projekt je ocenjen na 10 milijonov evrov

Okvirna vrednost investicije, se pravi projektiranje in gradnja, ocenjena na deset milijonov evrov, vendar bo sama dinamika gradnje, kot poudarja Planinc, odvisna od prihodnjih odločitev, vezanih na občinski proračun.  

Tudi dvosmerna povezava in ureditev parka

"Nekaj čez 6 milijonov sredstev je trenutno živi zagotovljenih v proračunu za namen izgradnje te šole. Temu je treba prišteti še nekaj sredstev, ki jih bomo namenili za gradnjo dvosmerne cestne povezave, ki se bo gradila sočasno s šolo. Nekaj sredstev bomo namenili za park, oziroma plato, ki se bo zgradil med Fakulteto za energetiko Univerze v Mariboru in šolo," dodaja sogovornik. Razstava je v klubu Kulturnega doma Krško na ogled do 3. februarja.

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja