Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
26.09.2023
08:57
Foto: Lekarna Brežice
Dan slovenskih lekarn je praznik, ki ga farmacevtski delavci po lekarnah praznujejo vsako leto 26. septembra, na dan, ko godujeta sv. Kozma in Damjan, ki sta zavetnika zdravnikov in lekarnarjev.

Praznik slovenskih lekarn

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu že vrsto let izvaja enega najbolj prepoznavnih projektov za promocijo zdravja, ki ga imenujejo Dan slovenskih lekarn. Dan slovenskih lekarn je praznik, ki ga farmacevtski delavci po lekarnah v Sloveniji praznujejo vsako leto 26. septembra, na dan, ko godujeta sv. Kozma in Damjan, ki sta zavetnika zdravnikov in lekarnarjev. Letos praznik obeležujejo že devetnajstič.

Letošnja tema je prehrana v različnih življenjskih obdobjih

Z letošnjim dnevom slovenskih lekarn so se odločili nameniti pozornost prehrani v različnih življenjskih obdobjih. S tem namenom so pripravili informativno knjižico z naslovom »Prehrana in zdravila«, ki jo bodo delili obiskovalcem lekarn ob dnevu slovenskih lekarn. V knjižici je obravnavana prehrana dojenčkov, otrok, mladostnikov, odraslih, starostnikov, športnikov in nosečnic. Podrobneje so opisali tudi vrste klinične prehrane in medsebojno delovanje hrane in zdravil.

Stalna dosegljivost farmacevtov v brežiški lekarni

Vabljeni, da si na spletni strani www.lekarne-brezice.si pod rubriko »Farmacevt svetuje« preberete dva članka: Vpliv hrane in pijače na delovanje zdravil in Naj vzamem zdravilo s hrano ali na prazen želodec?, ki ju je pripravila Martina Lapuh, mag. farm., spec. Prav tako iz Lekarne Bržeice sporočajo, da so njihovi farmacevti v  vseh enotah brežiške lekarne vedno na voljo za posvet.

Pri uporabi zdravil namenite posebno pozornost tudi prehrani

Pri vsaki terapiji z zdravili je zelo pomemben dejavnik za njeno učinkovitost prehrana. "Obiskovalce lekarn želimo seznaniti o pravilni uporabi zdravil, jih ozavestiti, da je skrb za zdravje zelo pomembna in jim svetovati, na katero hrano morajo biti pozorni, če uporabljajo določena zdravila," poudarja Maša Koritnik Zadravec, magistra farmacije, predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu. Prehrana in zdravila so namreč rdeča nit 19. dneva slovenskih lekarn, ki ga organizirata Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije. V knjižici, izdani v ta namen, je skupek preverjenih informacij o vplivu prehrane na terapijo z zdravili ter zdravi prehrani v različnih življenjskih obdobjih. Knjižice bodo lekarniški strokovni delavci izročali vsakemu obiskovalcu posebej, s čimer poudarjajo tudi svojo svetovalno vlogo.

Hrana ključno vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil

Hkrati želijo farmacevti poudariti tudi pomen součinkovanja hrane in zdravil. Hrana namreč ključno vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil, jemanje nekaterih zdravil pa lahko po drugi strani vpliva na spremembo telesne mase, zato je v posvetu o zdravljenju z zdravili pomembno upoštevati navodila za jemanje zdravil glede na prehrano. "Vedno je priporočljivo, da se posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom, če med jemanjem določenega zdravila opazite spremembe. Prav tako je ključnega pomena dosledno upoštevati predpisane odmerke in navodila za uporabo zdravil ter redno spremljati svoje zdravstveno stanje," je dodala Maša Koritnik Zadravec.

Knjižica pozornost je namenjena tudi prehranskim dopolnilom

V knjižici, ki je dostopna v lekarni, so informacije še o prehrani dojenčkov, otrok, mladostnikov, starostnikov, nosečnic in športnikov. Posebna pozornost je namenjena tudi prehranskim dopolnilom, ki nam pomagajo pri izboljševanju primanjkljajev nekaterih hranil, vzdrževanju njihovega zadostnega vnosa ali podpori fizioloških funkcij. "Raziskave in izkušnje kažejo, da so prehranska dopolnila na trgu lahko zelo različne kakovosti. Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže. Boste pa kakovostna prehranska dopolnila običajno našli v lekarnah in specializiranih trgovinah, ki imajo večji nadzor nad kakovostjo, in proizvedena pri uveljavljenih proizvajalcih, pri katerih je vzpostavljena dobra proizvodna praksa," je povzela predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, mag. Darja Potočnik Benčič. Skratka, prehrana in zdravila še vedno ostajajo vsak na svojem bregu, a močno povezana z mostom, ki mu pravimo zdrava pamet.

V Sloveniji imamo 347 lekarn na primarni ravni zdravstvene dejavnosti in 27 bolnišničnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

brežice
lekarna
zdravstveni dom brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja