Skip to main content
V Posavju 16.8° C Torek, 21. marec 2023
26.10.2022
08:13
Združevanje naselij v Mestni občini Krško
Foto: Mestna občina Krško
Na Mestni občini Krško je v ponedeljek potekala javna razprava o določitvi območja naselja Krško in imenovanja novih ulic v mestni občini Krško.

Predloge in mnenja zbirajo do 23. decembra

KRŠKO Na Mestni občini Krško pravijo, da bi po predlogu naselja Krško, Leskovec pri Krškem, Kremen, Trška gora, Žadovinek, Loke in Veniše združili v eno naselje ter na ta način dvignili učinkovitost organizacije prostora in načrtovanih dejavnosti, prometa, šolstva, zdravstva.

Združevanje naselij v eno naselje

Predmet javne razprave je bil postopek združevanja naselij Krško, Leskovec pri Krškem, Kremen, Trška gora, Žadovinek, Loke in Veniše v eno naselje. "Na območju združitve se predvideva vzpostavitev uličnega sistema, ki bo sledil že vzpostavljenem sistemu ulic z njegovo nadgradnjo. Iz vidika statistične obdelave ter iz vidika Registra prostorskih enot pa bodo navedena naselja združena v eno celovito naselje. Prav tako se predvideva ohranitev poštnih okolišev ter območij krajevnih skupnosti v izvirnem območju," pravijo na Mestni občini Krško.

Prenova Ulice Anke Salmič v Leskovcu pri Krškem

A preimenovanje ulic ne bo tako enostavno

Občani lahko svoje predloge in mnenja do 23. decembra 2022 podajo na naslovih obcina.krsko@krsko.si ali pišejo na fizični naslov Mestna občina Krško, Cesta krških žrtev 14, 8270 Krško, s pripisom »Združevanje naselij«. A že zdaj je jasno, da načrtovano preimenovanje ulic na nekaterih zgoraj omenjenih območjih ne bo enostavno. Zagotovo v enem od naselij bodo občani zbirali podpise proti preimenovanju ulic. 

Z občine o dodatnih stroških v postopku

Na Mestni občini Krško ob tem pravijo, da "spreminjanje območij in imen naselij lahko poleg nekaterih navedenih prednosti sproža tudi nekatere druge posledice, kot je spreminjanje naslova prebivališča in s tem dodatne stroške za osebe, ki so v območju spremembe. Mestna občina bo z odlokom, opredelila obseg stroškov, ki bodo poravnani iz občinskega proračuna zaradi izvedbe omenjenega postopka združevanja naselij."

Postopek so začeli decembra 2020

Na Mestni občini Krško so skladno z zakonodajo postopek združevanja naselij začeli decembra 2020, ko so naslovili vlogo na pristojno geodetsko upravo. "Po začetnih usklajevanjih, je postopek trenutno v fazi zbiranja predlogov s strani krajevnih skupnosti in občanov. Stališča bodo po zaključku zbiranja javno objavljena, občinska uprava pa bo na podlagi slednjih zaprosila GURS za mnenje in pripravila osnutek odloka, ki ga bo kasneje predlagala v sprejem mestnemu svetu," dodajajo. Dodatne informacije ima na Mestni občini Krško v času uradnih ur sicer Tina Čuber, na telefonski številki 07/498 12 99 ali na elektronskem naslovu tina.cuber@krsko.si.

krško
ceste

Pridružite se nam