Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
15.01.2024
08:27
Foto: Envato Elements
Prva tovrstna nacionalna preventivna akcija bo potekala med 15. in 21. januarjem 2024, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom 2024.

Nacionalna preventivna akcija Osredotoči se na cesto

Agencija za varnost prometa uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot je prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike vštevamo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Agencija za varnost prometa je pripravila kratko spletno anonimno anketo, s katero želi pridobiti uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu.

Agencija za varnost prometa bo predstavila izsledke ankete, s katero je pridobila uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu z vidika vrste različnih motenj, ki vplivajo na zbranost med vožnjo. Policiji bo ob tej priložnosti v uporabo predala silhuete policistke z radarjem za osem policijskih uprav.

Policisti bodo med akcijo nadzirali uporabo mobilnih telefonov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve, kot je denimo prehitra vožnja, ter na druga ravnanja, ki motijo osredotočenost voznika na cesto. Med vožnjo je namreč lahko poleg uporabe telefona nevarno tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje, še posebej, če takšen voznik vozi tudi prehitro.

policija
promet
ceste

Pridružite se nam

Novice iz Posavja