Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
11.10.2023
10:42
Foto: ePosavje.com
V torek, 10. oktobra 2023, je v veliki dvorani Kulturnega doma Krško potekala okrogla miza z naslovom: Prihodnost jedrske energije v Posavju. Po okrogli mizi je sledila premiera filma Jedrska zdaj.

Okrogla miza o prihodnosti jedrske energije v Posavju

V Kulturnem domu Krško je v torek, 10. oktobra 2023, potekala okrogla miza z naslovom Prihodnost jedrske energije v Posavju, kateri je sledila premiera filma režiserja Oliverja Stona Jedrska zdaj (Nuclear now). Dogodek je organizirala platforma JedrskaSi. Gosti so bili državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar, predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer, vodja tehničnega sektorja GEN energija Bruno Glaser, predsednica Sveta Mestne četrti Krško Tajana Dvoršek in župan Mestne občine Krško Janez Kerin. Pogovor je vodila urednica platforme JedrskaSi Tamara Langus.

Podpora jedrski energiji v Posavju raste

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar je izpostavil rastočo podporo projektu drugega jedrskega bloka v Krškem. "Če želimo biti energetsko neodvisni in klimatsko nevtralni, je to verjetno tudi edini možen odziv na energetski izziv, ki ga Slovenija pričakuje", je povedal. V kolikor želimo v Sloveniji doseči cilj in postati nizkoogljična država, bodo potrebe po jedrski energiji po letu 2035 zagotovo večje, saj bi to pomenilo, da električne energije ne bomo pridobivali več iz Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

40 let sobivanja z Nuklearno elektrarno Krško

Z več kot 40-letnimi izkušnjami sobivanja z Nuklearno elektrarno Krško lokalna skupnost prepoznava prednosti, ki jih prinaša jedrska energija. Sicer pa jedrska elektrarna na ravni države po Levičarjevih besedah pomeni veliko več. "Pomeni nizkoogljičen, stabilen in konkurenčen vir električne energije tako za gospodinjstva kot gospodarstvo," je dejal.

Predsednik uprave Neka Gorazd Pfeifer je dozdajšnje sodelovanje z lokalno skupnostjo ocenil kot izjemno. Glede morebitne dokončne umestitve Jeka 2 pa ob pozitivnem odzivu lokalne skupnosti nima skrbi. Sicer pa meni, da se tudi javnost na ravni države nagiba v smer, da je jedrska energija del rešitve energetskega problema.

Kerin: "Krajani z umeščanjem drugega bloka nimajo večjih zadržkov"

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je povedal, da je splošno razpoloženje glede umeščanja JEK 2 v Posavju pozitivno. Meni tudi, da se bo v to smer nadaljevalo, predvsem z vidika vse večje potrebe in odvisnosti od električne energije. V projektu izgradnje durgega bloka jedrske elektrarne vidi priložnost za nadaljnji razvoj občine. "Gre tudi za priložnost za mlajše generacije, za razvoj mesta in zaposlitve," je še povedal.

Dvoršek: "Pogrešam dialog z lokalno skupnostjo"

Predsednica sveta mestne četrti Krško Tajana Dvoršek je na drugi strani opozorila, da pogreša sistematični dialog z lokalno skupnostjo o projektu JEK 2. Prve odzive na projekt JEK 2 je označila za pozitivne. Nič drugače pa ni pri zaupanju lokalne skupnosti do nuklearke in drugih jedrskih objektov, je zatrdila in dodala, da bo, ker so lokalna pričakovanja velika, potrebno počasi pripraviti določeno strategijo in začeti iskati kompromise. Vsem željam sicer načrtovalci projekta ne bodo mogli ustreči, je še dejala Dvorškova.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Projekt JEK2 obetaven, pričakovanja visoka

Prvi odzivi na projekt JEK 2 so obetavni, pričakovanja lokalne skupnosti pa visoka. Dogodek v Kulturnem domu Krško, ki je podprl razpravo o tej pomembni temi, je organizirala platforma JedrskaSi, ki aktivno prispeva k ozaveščanju in informiranju javnosti o pomenu jedrske energije v Sloveniji.

jedrskasi
NEK
jek2
nuklearna elektrarna krško
krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja