Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
28.08.2023
21:44
Foto: ePosavje.com
V novem šolskem letu 2023/2024 bo v šolske klopi na Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica prvič sedlo 72 prvošolcev, na podružnični šoli Studenec 18, ter v Loki 8. Skupno bo šolo obiskovalo 771 učencev.

Za učitelje se novo šolsko leto prične že pred 1. septembrom

Učenci se v novem šolskem letu 2023/2024 v šolske klopi vračajo, oz. prvič vstopajo, v petek prvega septembra. To pa ne velja za učitelje in ostale zaposlene na Osnovni šoli Sava Kladnika v Sevnici, kjer, kot so nam povedali, z delom pričnejo že vsaj dva tedna prej. "Marsikdo misli, da začnemo takoj prvega septembra. Ampak mi smo že najmanj 15 dni vpeti v delo in priprave, seminarje in študijske skupine. Če ne fizično, smo pa miselno prisotni že kar nekaj časa," nam je povedala organizatorka šolske prehrane Kristina Prijatelj.

Ponujajo pestro izbiro izbirnih predmetov

Po besedah ravnatelja Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica Aleša Tuhtarja, bodo v novem šolskem letu ponujali vse neobvezne izbirne predmete, ki se izvajajo od četrtega do šestega razreda. Zajemajo umetnost, jezike, tehniko, računalništvo in šport. Pri obveznih izbirnih predmetih "imamo celo paleto izbire, od jezikovnega področja do tehnike, računalništva, športa. Šola kot taka pa v samem centru mesta lahko ponuja res veliko," je še dodal ravnatelj.

Šole po Sloveniji se vse bolj soočajo s kadrovsko stisko

Po besedah Tuhtarja se šole po Sloveniji vse bolj srečujejo s kadrovsko stisko, "kadra enostavno ni za dobiti. Primanjkujejo predvsem učitelji razrednega pouka, računalnikarji, učitelji kemije in to predstavlja kar velik izziv za vse nas, ampak upamo, da nam bo to tudi uspelo rešiti do prvega septembra". Za to šolsko leto imajo na OŠ Sava Kladnika odrptih še nekaj razpisov. "Prijave prihajajo, tako da jaz res upam, da nam bo do prvega devetega uspelo vse postaviti, tako tako kot mora biti," je zaključil ravnatelj.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com)

Prehod iz razrednega v predmetni pouk

V šestem razredu učenci preidejo iz razrednega pouka v predmetni pouk, kar pomeni, da imajo za vsak šolski predmet svojo učilnico ter učitelja. Učiteljica biologije in kemije Metka Srebotnik bo v novem šolskem letu 2023/2024 razredničarka šestega c razreda. "Novih učencev se veselim, prišli bodo iz treh različnih oddelkov, dveh podružnic," je povedala in dodala, da bo mesec september posvečen spoznavanju nove sredine, katero bodo tvorili učenci novonastalega razreda. Preden pa se prvega septembra pouk začne, morajo učitelji najprej "urediti sezname, preverjamo urnike, skupine učencev in učno gradivo".

Prvošolce pričakajo nalepke z imeni

"Pred začetkom pouka je teden ali dva prisotno prijetno vznemirjenje" nam je zaupala Vita Krapež, profesorica razrednega pouka. "Ko se že spoznavamo z imeni novih otrok in potem, ko jih pričakajo imena, nalepke, sličice na njihovih prostorčkih, je prijeten občutek, saj je to pravzaprav njihov drugi dom. In seveda si želimo, da se otroci dobro počutijo in se pripravljamo na to," je še dodala. Učitelji se na novo šolsko leto pripravljajo s strokovnimi izpopolnjevanji pred začetkom šolskega leta. "Učiteljice pa predvsem prevetrimo učne načrte, učna gradiva, pripravljamo dneve dejavnosti in ostale aktivnosti za otroke in se potrudimo pripraviti razrede in prostore, da so čim bolj vabljivi in privlačni za novo generacijo otrok, ki prihaja".

Za najmlajše bo poskrbljeno tudi v prometu v okolici šol

Pred osnovno šolo Sava Kladnika v Sevnici so že pred leti, po vzoru krške, s pomočjo sevniške občine, pred šolo zarisali pisane talne označbe, ki voznike opozarjajo, na bližino šole. Letos bodo podobne oznake zarisali tudi pri podružnični šoli Studenec. Kot je povedal ravnatelj OŠ Sava Kladnika zelo dobro sodelujejo tudi s policijo. "Imamo dneve dejavnosti, kjer prvošolce še posebej pripravljamo na varnost v prometu. Gredo s policistom na teren, pogledajo kje so prehodi za pešce, kako se je potrebno v prometu obnašati in to potem vzdržujemo vse do devetega razreda".

Pred šolo bodo otroke usmerjali prostovoljci

Sodelujejo tudi s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Sevnica in prostovoljci, običajno so to pri centralni šoli člani Planinskega društva Sevnica, na podružnici Loka in Studenec pa predstavniki gasilskih društev. Celoten september pri prehodih za pešce in na poti v šolo spremljajo učence, opozarjajo voznike, da je povečan priliv otrok in da je potrebno biti bolj pazljiv.

šola
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja