Skip to main content
V Posavju 1.6° C Torek, 28. marec 2023
14.12.2022
21:03
Zeleni športni dan, Ekošola
Foto: ePosavje.com
Na Osnovni šoli Leskovec pri Krškem so v torek gostili predstavnike Olimpijskega komiteja Planica, ko so v sklopu projekta Ekošola izpeljali priprave na Zeleni športni dan.

Uvod v svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju

KRŠKO Med 22. in februarjem in 5. marcem bomo v Sloveniji gostili svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023. Osnovno šolo Leskovec pri Krškem je v torek obiskala ekipa iz Olimpijskega komiteja Planica skupaj z njihovo maskoto čapljo Vito, ki je skupaj z učenci na začetku dogodka potelovadila, nato so zaplesale navijačice, ogledali so si dva promocijska video posnetka za sam dogodek svetovnega prvenstva, z učenci so izvedli kratek kviz o trajnosti, za konec pa je sledilo fotografiranje.

Zeleni športni dan

Kot je povedala Urša Mišmaš iz projekta Planica 2023, v sklopu projekta Ekošola združujejo več slovenskih osnovnih šol, v projektu pa med drugim pripravljajo Zeleni športni dan. Sogovornica pravi, "da gre za natečaj, na katerem bomo izbrali najboljše ekipe, ki bodo obiskale svetovno prvenstvo v Planico oz. bodo brezplačno obiskalale en tekmovalni dan. Pripravljamo pa tudi nagrade za učence in jih spodbujamo k trajnostnemu razvoju in življenju na splošno."

Zmanjšanje ogljičnega odtisa obiska Planice

Njihov namen je, da na mlajšo generacijo prenesemo cilje in vrednote. Te pa so, da s svojimi navadami spodbudijo starejše in ostale obiskovalce Planice k bolj trajnostnem obisku – da jo obiščejo peš, z vlakom, skratka, da čim bolj zmanjšamo ogljični odtis samega obiska Planice. "V Planici se tudi zavzemamo za čim manjšo količino odpadkov, za manj uporabe plastike za enkratno uporabo," dodaja.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem Jožica Repše

Ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem Jožica Repše je o prijavi na natečaj povedala, da morjao učenci pripraviti celotno idejo in načrt ter izpeljati celoten zeleni športni dan, kar pomeni priti v Planico na svetovno prvenstvo v poletih na okolju prijazen način in celoten dan tako preživeti. "Namen tega je osveščati otroke, kako postati navijač na okolju prijazen način, se pravi z nekimi vrednotami, z nekim načinom obnašanja, ki je okolju prijazen in ki je prijazen tudi ljudem, da se imajo na koncu tudi navijači lepo, da zdravo preživijo ta dan. Natečaj je namenjen starejšim učencem, ki se tega dne tudi udeležijo, in sicer pri nas ta poteka v sklopu izbirnega predmeta šport za zdravje in šport za sprostitev. Želimo, da nam ta dan uspe pripraviti in da ga učenci srečno in varno izpeljejo ter dobijo dobro izkušnjo, kako se da v Planico priti tudi na okolju prijazen način," dodaja.

Vodja projekta Ekošola na OŠ Leskovec pri Krškem Jasmina Mlakar

"Naša šola se je odzvala povabilu Olimpijskega komiteja Planica, razpisali so natečaj Zeleni športni dan oz. kako biti okolju prijazen navijač. Nanj so se prijavili naši osmo- in devetošolci, ki pripravljajo zasnovo zelenega športnega dne, torej kako na najbolj trajnosten način priti na sam dogodek, v tem primeru na svetovno prvenstvo v smučarskih skokih," je o dogodku povedala koordinatorica Ekošole na OŠ Leskovec pri Krškem Jasmina Mlakar.

Na natečaj je trenutno prijavljenih 21 šol

Kot še dodaja sogovornica, "gre v projektu za zasnovo športnega dne. Torej kako obvestiti starše, da to ni preko natisnjenih papirjev, kako naročiti malico za s seboj, da nastane čim manj odpadkov, se pravi, da so pozorni, v kaj so zaviti sendviči, da se izognejo uporabi plastenk za enkratno uporabo, kako trajnostno potovati, se pravi javno prevoz, kako se trajnostno obnašati na samem dogodku, se pravi tudi spoštljivo do vseh domačih, iz odpadnih materialov bomo izdelali navijaške rekvizite. Gre za zasnovo celotnega zelenega športnega dne, ki se lahko prenese tudi na druge dneve dejavnosti. Na natečaj je trenutno prijavljenih 21 šol."

krško
leskovec pri krškem
šole v posavju

Pridružite se nam

Poglejte tudi