Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
07.08.2023
21:16
Krško po poplavah
Grafika: ePosavje.com
V Krškem po zelo visokem vodostaju reke Save zagotavljajo: Protipoplavna zaščita na jezovih hidroelektrarn je pomagala pred najhujšim.

"Jezovi so pripomogli, da do najhujšega ni prišlo"

KRŠKO "Tako kot večini delov Slovenije je tudi Mestni občini Krško grozilo najhujše. Lahko rečem, da je naša protipoplavna zaščita tudi po zaslugi jezov hidroelektrarne pripomogla temu, da do tega najhujšega ni prišlo," na ponedeljek po poplavah o stanju v Mestni občini Krško pravi župan Janez Kerin.

Štab Civilne zaščite so aktivirali v petek ob 11. uri

V petek ob 11. uri so aktivirali  štab Civilne zaščite in začeli s pripravami na morebitno morebitno najhujše. "Aktivirane so bile enote poklicne gasilske brigade in prostovoljnih gasilskih društev z našega območja, ki izvajajo javno gasilsko službo," dodaja Kerin.

Poplavljeno pomožno nogometno igrišče, montažno hiško prestavili na varno

In kako ocenjujejo posledice po poplavaha? Kerin pravi, da "hujših posledic, lahko rečemo, ni bilo. Materialna škoda zaenkrat še ni znana, je pa lahko rečemo v primerjavi z ostalimi deli Slovenije, minimalna. Prišlo je do razlitja manjših oziroma posameznih področij ob sami reki Savi. Poplavljeno je bilo pomožno igrišče stadiona v Krškem. Evakuirali smo montažno hiško Kajakaškega kluba Krško zaradi varnostnih razlogov in potem se je tudi pokazalo, da je bil pretok vode takšen, da bi jo z veliko verjetnostjo tudi odneslo s seboj."

Kerin o vikendu: "Vseskozi smo bili na varni strani"

Preko noči so zadevo spremljali na terenu z gasilci. "V stiku smo bili tudi GEN-om in NEK-om glede morebitnih težav s samooskrbo električne energije oziroma morebitnih posledic, ki bi lahko nastale s tem. Vseskozi smo bili na varni strani. Sproti smo obveščali javnost preko naše Facebook strani in tudi preko spletne strani Mestne občine Krško. Zato zdaj še enkrat ponavljam poziv občanom, da spremljajo našo spletno stran, ki je ažurna, tekoča in prek katere obveščamo vse potrebno, kar se tiče same sanacije v prihodnje, ki jo bomo pač v teh dneh začeli pripravljati."

V pripravljenosti so bili gasilcih iz vseh 23 društev

V krški občini so bili v pripravljenosti gasilci iz vseh 23 društev v občini, je povedal poveljnik Civilne zaščite v Mestni občini Krško Robert Kostevc. "Od tega je bilo na delu 73 gasilcev skupaj s Poklicno gasilsko enoto. Ena ekipa je bila na delu celo noč, da so črpali vodo iz enega objekta. Nameščali so protipoplavne vreče v starem mestnem jedru in nadzirali mesta, kjer bi se Sava razlila. Do tega sicer ni prišlo, kar se ni moglo bolj izteči, kot se je." Župan se je ob tem zahvalil vsem gasilcem in prostovoljcem, ki so pomagali v tem dogodku.

krško
poplave
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja