Skip to main content
V Posavju 8.5° C Ponedeljek, 22. 2024
12.10.2022
22:11
Na prvem zasedanju Sveta mladih Brežice so mladi Brežičani izbrali tri projekte, ki jih bodo izpeljali v sklopu participativnega proračuna za mlade. Mladi so sicer predlagali pet projektov.

Svet mladih Brežice

BREŽICE V Evropskem letu mladih so v Brežicah sprejeli Strategijo za mlade v občini Brežice 2022 – 2030. Strategijo so oblikovali mladiz reševanjem ankete ali pa v okviru delavnic za oblikovanje ciljev in ukrepov strategije, ob tem je prišla tudi pobuda za delovanje Sveta mladih.

Participativni proračun za mlade

Kot pravijo na Občini Brežice, so pobudi prisluhnili in naredili še dodaten korak ter mladim ponudili sodelovanje pri participativnem proračunu za mlade. Ti so lahko do 20. septembra poslali svoje predloge projektov, prejeli so pet projektov za participativni proračun za mlade z naslovom Akcija mladih, na zadnji petek v septembru pa so na prvem zasedanju Sveta mladih Brežice glasovali o finančni podpori projektom, za katere bodo skupaj namenili 7.000 evrov.

Pet predlaganih projektov za mladinski participativni proračun

Šotori za mladinski tabor OUTSIDER

Predlagatelj: Benjamin Pšeničnik

Nakup šotorov in izvedba mladinskega tabora poteka v naravi, saj smo mladi ljubitelji narave, želimo jo ohraniti, se preizkusiti v izzivih, ki jih nudi narava in se od nje učiti.

Športni turizem na Sotli

Predlagatelji: Matej Knezič, Kristijan Kežman in Ana Agrež

Projekt predstavlja priložnost v združitvi športnega turizma, saj je nekoč bilo območje ob Sotli priljubljeno kopališče. Projekt je zastavljen v dveh fazah: (1) ureditev rečnega in obrečnega območja reke Sotle in (2) razvoj vodnih športov na reki Sotli, ki do sedaj še niso bili izvedeni (npr. SUP).

Hidden Gems - predstavitev zgodb o uspehu občanov občine Brežice

Predlagatelj: Jani Leskovec

Gre za serijo 5-10 epizod, ki predstavlja zgodbe o uspehu, z namenom spodbujanja mladih v svet podjetništva. V občini Brežice je ogromno skritih a uspešnih zgodb, ki bi jih bilo dobro predstaviti širši javnosti. S tem se naredi večja prepoznavnost Brežic, saj se podjetniške aktivnosti predstavijo domačinom kot tudi turistom.

Kletka z utežmi

Predlagatelji: Dejan Debelak, Saša Petković in Ela Petan

Namen projekta je mladim omogočiti vadbo z utežmi za rekreacijo ali kot dopolnilna vadba za potrebe drugih športnih panoge. Kot mladi športniki, ki si v prihodnosti želimo delati v športni sferi, si želimo delati z mladimi športniki in izvajati raziskave o napredku mladih v rekreaciji.

Ulično delo in Escape room

Predlagatelji: Lorena Šinko, Eva Krošelj, Zala Rostohar in Blaž Pleteršnik

Ekipa mladi animatorjev, ki že aktivno deluje in izvaja aktivnosti za mlade, si želi prenesti pridobljene izkušnje iz ogleda dobrih praks (Mladi zmaji Ljubljana - ulično delo) in teambuildinga (Escape room) v Brežice. Mladi animatorji želimo mladim omogočiti, da se med seboj družimo, povezujemo in učimo različnih metod izvajanja delavnic, ter na ta način popestrili dogajanje, zato želimo na dogodku ob Dnevu čarovnic urediti Escape room.

In kateri trije projekti so dobili podporo?

Člani Sveta mladih Brežice so izglasovali tri projekte, podpore bodo deležni projekt Športni turizem na Sotli, Ulično delo in Escape room ter Kletka z utežmi.

S prihodnjim letom več stanovanj zgolj za mlade

Direktorica občinske uprave Patricia Čular je poudarila, "da jo izredno veseli, da imamo mlade, ki so aktivni in zagnani, kar dokazujejo tudi prejeti predlogi projektov. Prav tako je omenila, da bo občina s prihodnjim letom začela s povečevanjem kapacitet stanovanj, ki bodo namenjena zgolj mladim." Svetovalka za področje mladine na Občini Brežice Vesna Kržan je dodala, da je bilo glasovanje za projekte anonimno in ne glede na rezultat, so vrata občine vedno odprta za posluh in pomoč pri izvedbi projektov.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

brežice
participativni proračun

Pridružite se nam