Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
03.08.2023
09:47
Razgledna ploščad, sv. Vid, Brežice
Grafika: Občina Brežice
Poročali smo že, da so v Brežicah objavili odločitev o tem, kdo bo na priljubljeni izletniški točki Sveti Vid zgradil razgledno ploščad. Brežičani so bili uspešni na razpisu za sofinanciranje.

Projekt dobil 97 od 100 možnih točk

Brežičani so bili uspešni na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Za projekt vzpostavitve razgledne točke na priljubljeni izletniški točki Sveti Vid so namreč dobili 111.963,46 evrov, projekt je na razpisu dobil 97 od možnih 100 točk.

Razgledna ploščad na Svetem Vidu

"Občina je pripravila potrebno dokumentacijo, ker pa gre za dokaj visoko vrednost investicije – dobrih 170.000 evrov (z DDV), smo iskali dodatne možnosti za sofinanciranje projekta. Izjemno me veseli, da je bil projekt prepoznan na ravni države in da bo prejel nepovratna sredstva za izvedbo," je ob tem povedal brežiški župan Ivan Molan. Projekt je pridobil vse točke pri skladnosti s strateškimi usmeritvami na področju turizma, trajnostnem preoblikovanju (okoljska trajnost, že pridobljeni okoljski znaki, družbena trajnost), digitalizacije in lokacije projekta.

Na 15,5 milijonov evrov vrednem razpisu uspešnih 58 projektov

Na razpis ministrstva je prispelo 91 vlog, od tega jih bo 58 prejelo sredstva za sofinanciranje. Vrednost razpisa znaša 15,5 milijona evrov, 10 milijonov evrov predstavljajo evropska sredstva iz Sklada za okrevanje in odpornost, 5,5 milijona evrov pa so lastna sredstva Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Razgledna ploščad na Sv. Vidu

Projekt bo končan do konca leta

Osnovna konstrukcija ploščadi bo iz jeklenih profilov. "Temeljenje bo urejeno preko dveh armiranobetonskih pasovnih temeljev. Jeklena bo tudi ograja, tlaki bodo iz lesenih podnic avtohtonega lesa, iz kostanja in lesene podkonstrukcije," pravijo na Občini Brežice. Na ploščadi bo klop, daljnogled in 6 metrov visok drog za državno zastavo. Projekt razgledna ploščad bo predvidoma dokončan do konca leta 2023.

brežice

Pridružite se nam