Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
19.09.2022
20:02
Prevzemniki kmetij, Sevnica
Foto: ePosavje.com
V Sevnici so objavili javna razpisa za štipendiranje bodočih prevzemnikov kmetij in za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023.

V Sevnici dva razpisa

Bodoči prevzemniki kmetij

V Sevnici želijo s štipendiranjem bodočih prevzemnikov kmetij pomagati pri izobraževanju rednih dijakov, študentov kmetijske, živilske in gozdarske stroke iz občine, ki bodo po končanem šolanju ostali in delali na domači kmetiji kot njeni bodoči prevzemniki.

Skupna višina sredstev: 14.280 evrov

"Cilj ukrepa je povečati strokovno usposobljenost nosilcev kmetijskih gospodarstev, s čimer se spodbuja tudi uvajanje novih znanj in tehnologij kmetijske proizvodnje. Upravičenec do štipendije mora imeti stalno prebivališče v občini Sevnica in živeti na kmetiji, ki je vpisana v register kmetijskih gospodarstev v občini Sevnica. Višina razpisanih sredstev je 14.280 evrov. Prejemniki občinske štipendije ne morejo biti hkrati tudi prejemniki državne štipendije ali druge občinske štipendije," pravijo na Občini Sevnica.

25 štipendij za deficitarne poklice

Občina Sevnica razpisuje tudi 25 štipendij za šolsko leto 2022/2023 za izobraževanje za pridobitev izobrazbe za deficitarne poklice kamnosek, tesar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin-orodjar, elektrikar, avtokaroserist, avtoserviser, pek, mesar, slaščičar, gastronomske in hotelske storitve (kuhar, natakar), mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, tapetnik, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, inštalater strojnih instalacij, kemijski tehnik, gastronomsko-turistični tehnik, gastronomski tehnik, strojni tehnik, elektrotehnik in lesarski tehnik.

Skupna višina sredstev: 24.000 evrov

Kot pravijo v sporočilu, štipendije dodeljujejo posameznikom z namenom zagotavljanja ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter spodbujanja vpisa na vrste in področja izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost, ter tistih področij izobraževanja, za katere ni dovolj zanimanja. Skupna višina razpisanih sredstev znaša 24 tisoč evrov, višina mesečne štipendije znaša 80 evrov.

Rok za oddajo vlog je 17. oktober 2022

Razpisna dokumentacija obeh razpisov je dostopna na spletni strani Občine Sevnica in na Oddelku za gospodarske dejavnosti Občine Sevnica. Rok za oddajo vloge na oba razpisa je do vključno 17. oktobra 2022.

sevnica
kmetijstvo
šole v posavju

Pridružite se nam

Zadnje novice