Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
08.05.2023
13:09
Red arrows, Cerklje ob Krki
Foto: ePosavje.com
Na letališču v Cerkljah ob Krki je v ponedeljek nekaj pred 12. uro pristalo devet letal iz letalske akrobatske skupine Red Arrows (Rdeče puščice po slovensko) iz Velike Britanije.

Rdeče puščice v Cerkljah ob Krki

BREŽICE Nekaj pred 12. uro ste lahko na Krškem polju zaslišali zvok iz motorjev reaktivnih letal. Na letališču Cerkljej ob Krki je namreč pristalo devet letal iz akrobatske letalske skupine kraljevih letalskih sil Red Arrows iz Velike Britanije. Pripadniki akrobatske skupine - po naše Rdeče puščlice - bi morali sodelovati v Beli Krajini, točneje v Gornjem Suhorju pri Vinici, a dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, ki ga od leta 2019 tam pripravijo predstavniki Republike Slovenije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. A jim je belokranjska nizka oblačnost prekrižala načrte in so tako predčasno "parkirali" na cerkljanskem letališču.

Dan slovensko-britanskega prijateljstva

Dan slovensko-britanskega prijateljstva prijateljstva izraža zgodovinsko povezanost obeh držav in poteka v spomin na devetčlansko posadko strmoglavljenega letala B-24 Liberator britanskega kraljevega letalstva v Gornjem Suhorju pri Vinici, spomladi leta 1945, pravijo na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. Trije člani posadke so se s pomočjo domačinov in partizanov uspeli rešiti in vrniti v svojo bazo. Dan prijateljstva in dogodek v Beli krajini sicer državi uradno praznujeta od leta 2019, ko je Slovenijo obiskal princ Edward.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V soboto leteli na kronanju, zdaj šibajo proti Grčiji

Rdeče puščice so v soboto sodelovale v programu ob kronanju novega britanskega kralja Charlesa III., v ponedeljek so bili na obisku v Sloveniji, zdaj pa letijo proti Grčiji. Kot so sporočili z britanskega veleposlaništva, odhajajo na jug na priprave pred nadaljevanjem sezone. V floti rdečih puščic je devet letalnikov T.1A, ki lahko letijo z najvišjo hitrostjo 1037 km/h na najvišji višini 48.000 ft (15.894 metrov). Slabih 12 metrov dolgo letalo prazno tehta dobre 3,5 tone, s proizvodnjo tega trenažnega letala so sicer začeli v letu 1979, Rdeče puščice pa so v letalskem svetu še danes prepoznane kot ena najboljših akrobatskih skupin. 

Po 15. uri bodo znova v zraku

Po predstavitvi skupine ter pogovoru s piloti in po ogledu letal bodo Britanci proti jugu odšli po 15. uri. Vzlet letal in prelet letališča v odhodu je predviden ob 15. uri in 15 minut.

letališče cerklje ob krki
brežice
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja