Skip to main content
V Posavju 5.7° C Nedelja, 26. marec 2023
26.01.2023
15:11
Grad Kunšperk
Foto: Wikipedia
V Bistrici ob Sotli želijo na ruševinah gradu Kunšperk oživeti turistično ponudbo in grad iz 12. stoletja spremeniti v turistično točko.

Ruševine bodo spremenili v turistično točko

BISTRICA OB SOTLI Na ruševinah gradu Kunšperk ob meji s Hrvaško želijo Bistričani urediti turistično točko. Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je povedal, da so se z Zavodom za gozdove dogovorili, da bo občina naredila geodetsko izmero. "Ta grad je v bistvo v naravi, na dokumentacijskem področju gozd. Grad ni vrisan in mi bomo to odmerili. Razmere so zelo zahtevne, grad je na strmem pobočju. Odmero bomo naredili s posebnimi droni.To bo delo občine Bistrica ob Sotli, potem pa sledijo  pogajanje z zavodom za gozdove, da nam to prenesejo v našo last," pravi Debelak.

Zaščita vasi Kunšperk pred padajočim kamenjem

"Mi bomo uredili infrastrukturo, prijavili se bomo na razpis in da konzerviramo ruševine, da ostane tudi zaradi varnosti. Ruševina gradu je nad vasjo Kunšperk in kamenje leti dol," dodaja Debelak. S tem bodo občino postavili tudi na turistični zemljevid zelenega turizma v Naturi 2000 v Kozjanskem parku.

Natura 2000, borba in sodelovanje z ostalimi posavskimi občinami

O tem, da je na njihovem območju tudi Natura 2000, pa župan pravi, da o precej omejeni s tem statusom. "Hkrati pa ni neke velike vzpodbude države za ta področja. Tukaj se kar borimo in občina je proaktivna v tem smislu. Čeprav seveda potem marsikje naletimo na kakšne težave - pa naj bo, ne vem pokritost z mobilno tehnologijo, pokritost z državno infrastrukturo. Se pa iz dneva v dan borimo tako kot tudi vse druge občine v Posavju. Kar pa moram reči, da v resnici izredno dobro sodelujemo z vsemi župani, ne glede na velikost občine," je zaključil Debelak.

bistrica ob sotli
video

Pridružite se nam