Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
09.05.2023
12:56
S Ponyem okoli Slovenije
Foto: ePosavje.com
Matjaž Gomilšek se je s Ponyjem odpravil okoli Slovenije, obiskali smo ga na začetku poti – v Rigoncah v občini Brežice. Gomilšek vabi, da se mu kolesarji pridružijo po njegovi poti ob meji.

Matjaž Gomilšek s Ponyem okoli Slovenije

Kolesarjenje je začel v Rigoncah, pot bo zaključil na Prilipah

Matjaž Gomilšek bo z Rogovim Ponyjem prekolesaril Slovenijo ob meji. Kot veteran vojne za samostojno Slovenijo se je odločil, da pot prične na dan zmage, 9. maja, iz Rigonc pri Dobovi, in jo nadaljuje po etapah v obratni smeri urinega kazalca. Najprej proti Prekmurju, nato pa bo pot nadaljeval do Koroške, Gorenjske, Primorske, do Notranjske, Bele krajine, Dolenjske in nazaj v Posavje. Pot bo zaključil pri spomeniku na Prilipah.

Obljuba dela dolg

Upokojenec in rekreativec Matjaž Gomilšek je že pred leti začel razmišljati o novih izzivih, ki jih je nameraval izvesti že pred dvema letoma ob 30-letnici samostojne Slovenije. Načrte mu je preprečila bolezen, zbolel je za rakom na prostati. Takrat se je spraševal, ali bo še kdaj lahko sedel na kolesu. Obljubil si je, da bo, če bo premagal bolezen, prekolesaril Slovenijo ob meji.

Slovenija v nasprotni smeri urinega kazalca

"Moja pot gre od štarta danes tukaj in grem proti Rogaški Slatini. Do Rogatca planiram priti danes, jutri do Ormoža, potem bom nadaljeval proti kljunu Slovenije, pa proti repu, nato na jug, na morje in počasi nazaj domov. Zaključil bom pri spomeniku na Prilipah. Tam za motokros stezo je prav tako spomenik za vojno za Slovenijo. Tam je bila zaustavljena kolona tankov in tam bo tudi moja zaustavitev, ko pridem nazaj," pravi Gomilšek.

Kolo bo šlo na dražbo

Pot okoli Sloveniji posveča vsem bolnikom z rakom na prostati in 30. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo. "Dobil sem tudi promocijsko kolo od Rog bike. Tako da bo to kolo, ko bo prišlo na cilj, šlo na dražbo," nam je povedal v Rigoncah.

In zakaj ravno s Pony kolesom?

In zakaj se je odločil, da se na pot poda s Pony kolesom? "Pony je prvo kolo, s katerim sem se vozil. Na tem sem se naučil kolesariti. Prvo novo kolo je bilo ravno, in to seveda v četrtem razredu leta gospodovega v stari Jugoslaviji. Prve vragolije smo otroci s Ponyji delali in z njimi praktično živeli."

V družbi okoli Slovenije

Na startu se mu je pridružilo nekaj kolesarjev, ki so ga spremljali del poti. Med njimi je bil sin Aljaž, prav tako s Ponyjem. "Zato, ker že dolgo časa skupaj kolesariva. Ko sem bil jaz mali, sva šla na morje skupaj. Tako da mislim, da je vredno, da grem en del poti z njim in še potem kakšno etapo vmes," dodaja Aljaž.

Matjaž Gomilšek

V Slovenijo se bo vrnil čez Stojdrago in Slovensko vas

In kako bo izbiral pot? "Kjer je cesta bližje, če je cesta ali pot bližje meje v Sloveniji, bom šel po slovenski strani. Če bo bližja cesta v tujini - po Hrvaški, Madžarski, Avstriji, potem Italiji in potem ponovno po Hrvaški - bom šel po tisti strani. Tako da lahko že zdaj napovem, da kdor me bo pričakoval, da bom prišel po Sloveniji domov, se je zmotil, ker bom prišel čez Slovensko vas. Zato, ker je cesta čez Stojdrago bližje slovenski meji kot cesta na slovenski strani."

Del poti bo načrtoval sproti

Matjaž Gomilšek si bo del poti načrtoval za sproti, še dodaja, o svojih aktivnostih pa bo obveščal na družbenem omrežju Facebook. Vesel bo, če se mu na poti pridružijo tudi drugi kolesarji, tekači in ostali, saj bo tako lažje dosegel svoj cilj.

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja