Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
12.01.2023
09:52
Most na Borštu, januar 2023
Foto: ePosavje.com
Poročali smo že, da se je na Borštu ob koncu leta sesedel most čez Krko. Ta je neprevozen in seveda popolnoma zaprt za promet. Kmalu ga čaka zamenjava. Kdaj in kakšen bo most, pa v nadaljevanju.

Na Borštu čakajo na nov most

BREŽICE Škodo, kot jo lahko vidimo danes, so na že dodobra načetemu mostu na Borštu povzročile narasle vode reke Krke in naplavljena debla ter veje. Ti so povzročili, da se je eden od stebrov na sredini lesenega mostu vdrl, most pa se je na sredini sesedel.

Podatke o dnu struge reke Krke že imajo

Občina Brežice je sicer že lani novembra naročila geološko-geomehanske raziskave in ima zdaj že vse podatke o dnu struge reke Krke. Pripravili so tudi projektno nalogo in na podlagi geomehanskih raziskav in projektne naloge bodo še v tem mesecu objavili javno naročilo. "Javno naročilo bo vsebovalo tako projektiranje novega mostu kot tudi sama gradbena dela," je povedal David Flajnik z Občine Brežice.

Zamenjali ga bodo z novim

Star in dotrajan most bodo odstranili in ga zamenjali z novim. "Most bo popolnoma nov in bo zelo podoben tistemu v Cerkljah ob Krki, ki smo ga zgradili pred dvema letoma. Bo pa še vedno lesen, malo bo razširjen, širina mostu oz. voziščne konstrukcije bo štiri metre," dodaja Flajnik. Most sicer ni spomeniško zaščiten, je pa želja tamkajšnjih prebivalcev, da ohrani svoj značilen videz, torej lesen, s tem, da bo spodnja nosilna konstrukcija takšna, kot je v Cerkljah ob Krki, torej kovinska.

Z deli bi lahko začeli v maju ali juniju

Če bodo uspešni pri javnem naročilu, če torej dobijo izvajalca, bodo z deli predvidoma začeli maja ali junija letos, končali pa septembra. V proračunu za leto 2023, ki so ga že sprejeli, imajo za nov most zagotovljenih 600.000 evrov, v zvezi s tem pa se dogovarjajo tudi z obrambnim ministrstvom. "Smo tik pred podpisom dodatka 4 k dogovoru o medsebojnem sodelovanju pri posodobitvi vojaškega letališča v Cerkljah ob Krki, tako da predvidevamo, da bomo dobili za most približno 70 odstotkov sredstev financiranih s strani ministrstva za obrambo," dodaja Flajnik.

Most na Borštu
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja