Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
04.01.2023
22:53
Hrvatje primerjajo cene
Grafika: ePosavje.com
Na hrvaškem spletu v teh dneh odmevajo primerjave cen izdelkov v hrvaških in slovenskih trgovinah. Prvi so cene na obeh straneh meje primerjali na index.hr, Jutarnji list je objavil daljšo reportažo.

Se v Brežice vrača nakupovalna mrzlica?

BREŽICE Po 1. januarju in vstopu sosednje Hrvaške v schengenski prostor in zamenjavi njihove valute kune z evri so nastopili novi časi. In da tudi naše kraje ob meji z novim letom čakajo novi časi, so naši sogovorniki - kandidati za župane na letošnjih lokalnih volitvah - napovedali že novembra. Dobra dva meseca pozneje smo priča zanimivim naslovnicam hrvaških spletnih medijev.

Sosedje primerjajo cene z našimi ...

V sredo sta namreč dva največja hrvaška spletna portala - index.hr in jutarnji.hr - objavila zgodbi o cenah izdelkov na Hrvaškem in v Sloveniji. V reportaži Jutarnjega lista pravijo, da je njihov mali eksperiment primerjave desetih izdelkov na Hrvaškem in v Sloveniji pokazal, da bi Hrvatje doma za taiste izdelke plačali tudi do 40 odstotkov več.

... in ugotavljajo, da so pri njih precej višje

Tako ugotavljajo, da so za košarico desetih izdelkov v brežiškem Lidlu plačali 19 evrov in če bi te izdelke kupili v hrvaškem Lidlu, bi za njih z akcijskimi cenami palačli 26,50 evrov. Tudi ko so primerjali redne cene, bi bila hrvaška košarica izdelkov dražja od slovenske, za 12,8 odstotkov.

"Ni čudno, da se v Brežicah slišijo glasovi številnih Hrvatov"

In kot ugotavljajo v reportaži, so za konzervirano tuno v Brežicah odšteli 36 odstotkov ceneje kot v Zagrebu, še nekaj ceneje so kupili enako mineralno vodo, puding Monterey je bil v Brežicah cenejši za 15 odstotkov. Ko so primerjali kataloge izdelkov, so v slovenskem katalogu našli še deset izdelkov z nižjo ceno kot na Hrvaškem. In kakor so zaključili, ni nič nenavadnega, da so v Brežicah slišali glasove številne Hrvatov. Ker ko so v ceno izleta vračunalni še bencin in cestnino do Brežic, je namreč nakup v Sloveniji še vedno ugodnejši kot na Hrvaškem.

Kmalu bo jasno, ali se vračajo zlati časi

Brežice so bile pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, pa tudi do kasnejše pridružitve Hrvaške, poznane kot prometno trgovsko središče z več ali manj nižjimi cenami izdelkov kot na drugi strani meje. Že kaj kmalu bo jasno, ali se znova vračajo zlati časi in polna parkirišča pred posavskimi trgovskimi centri. 

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja