Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
31.10.2023
07:14
Foto: Društvo seniorjev managerjev in strokovnjakov Posavja

BREŽICE Da zgodba o vseživljenjskem izobraževanju ni zgolj beseda, je potrdila lepa udeležba članov Društva seniorjev managerjev in strokovnjakov Posavja ter njihovih partnerjev na prvem četrtkovem klubskem večeru nove sezone. Tokratna tema je predavanja in pogovora je imela naslov Starejši v cestnem prometu. V društvu namreč ugotavljajo, da so za večino članov že  desetletja, odkar so opravljali vozniške izpite, prometne razmere pa so se medtem izjemno spremenile; vozijo mnogo hitrejše avtomobile, ceste so močno posodobljene in ob njih so številni novi prometni znaki.

Zamisel je bila,  da bi vsaj teoretično osvežili stara znanja, ob tem pa spoznali tudi kar največ vsega, kar se dogaja  na prometnicah. O vsem tem sta navzoče  seznanila Aleš Lorber, pomočnik načelnika policijske postaje Brežice, in član društva, poznavalec prometne problematike in nekdanji učitelj vožnje in prometnih predpisov Ernest Sečen.

Lorber se je osredotočil na prometno problematiko v občini Brežice, ob tem pa posebej o ravnanju starejših voznikov. Med drugim je povedal,  da sodi naše območje med prometno posebej obremenjene v državi ter da izstopa  po številu opitih voznikov. Starejši med temi ne prevladujejo.
Ernest Sečen  je podrobneje predstavil problematiko starejših v prometu, zlasti kar zadeva upadanje njihovih psihofizičnih sposobnosti za vožnjo ter odločitve, kdaj zaradi starostnih težav prenehati voziti. Postregel je tudi s praktičnimi  nasveti v zvezi s parkiranjem  in vožnjo v različnih tipih krožišč.

Ob tem so navzoči  lahko spoznali, koliko nelogičnih prometnih ureditev je v brežiškem in krškem občinskem središču. Po obeh praktičnih prispevkih so udeleženci klubskega večera dobili tudi veliko odgovorov na zastavljena  vprašanja. V društvu verjamejo, da bo ob podobnih prihodnjih nasvetih starejšim voznikom udeležba še večja.

Posavsko društvo seniorjev menedžerjev in strokovnjakov
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja