Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
10.12.2022
10:18
Konstitutivna seja Sevnica 2022
Foto: ePosavje.com
V sredo so se na prvi seji v novem mandatu sestali članice in člani občinskega sveta občine Sevnica. "Vsako novo imenovanje, novo konstituiranje občinskega sveta je dogodek zase," pravi Ocvirk.

Sevniški svetniki so se sestali na prvi seji

Na prvi seji občinskega sveta v Sevnici so svetnice in svetniki imenovali člane Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, Božidar Groboljšek je postal predsednik komisije, ostali člani pa so še Janez Kukec, Tomaž Lisec, Tanja Novšak, Rok Petančič, Gorazd Zupanc in Stanislava Žičkar. 

Do naslednje seje predlogi članov za posamezna delovna telesa

"Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja mora do naslednje seje, ki bo predvidoma januarja naslednje leto, na podlagi prejetih predlogov v imenovanje predlagati člane posameznih delovnih teles občinskega sveta," pravijo na Občini Sevnica.

"Vsako novo imenovanje, novo konstituiranje občinskega sveta je dogodek zase"

"Vsako novo imenovanje, nova potrditev, novo konstituiranje občinskega sveta je dogodek zase, ki ga je potrebno uskladiti, pričeti novo obliko sodelovanja. Kljub temu, da so izkušnje že večletne s sodelovanjem v občinskih svetih, je to vedno potrebno podati temu dogodku pozornost, da se sodelovanje prične na primerni ravni. Vedno je predvolilni čas bistveno drugačen. Ko se mandat prične, je potrebno te strasti umiriti in usmeriti v pozitiven razvoj, v pozitivno delo in mislim, da je bil današnji občinski svet dokaz, da si vsi svetniki in župan želimo pozitivnega razvoja in da smo vsi tukaj zaradi bodočega razvoja občine kot celote v čim hitrejšem tempu in verjamem, da bomo tako delovali," je povedal župan Srečko Ocvirk.

"Osvežitev občinskega sveta z nekaj novimi svetniki"

Novega starega župana smo prosili tudi za komentar sestave občinskega sveta, v katerem ima največ (8) mandatov SDS, enega manj "njegova" SLS, šest mandatov ima Gibanje Svoboda. Ocvirk pravi, da je sestava odraz nekih družbenih, političnih stanj v okolju, v družbi. "Nekako tri stranke predstavljamo res zelo velik delež občinskega sveta. Pogovori so stalno odprti, bodo odprti v luči dobrega sodelovanja, projektnega sodelovanja. Mislim, da gre za dobro sestavo, gre za osvežitev občinskega sveta z nekaj novimi svetniki. Nekaj je tistih, ki so že bili občinski svetniki in so se vrnili v občinski svet."

O novih idejah

Po njegovih besedah vse to pomeni nove ideje in nove poglede, drugačen zorni kot. "Verjamem, da je to pozitivno." Kot dodaja, je sodelovanje načeloma možno z vsemi. "Izvoljeni smo s strani ljudi, da se med seboj pogovarjamo in delamo dobro. Na vseh področjih nikoli se zagotovo ne bomo strinjali, verjamem pa, da je možno, da je možno najti konsenz na večini področjih, kar bo omogočalo dobro delo v občinskem svetu."

O prioritetah

Ocvirk še pravi, da so prioritete med svetniki zagotovo različne. "Pri projektnem pristopu se dajo prioritete uskladiti in se projekti usklajeno vodijo za kvaliteten napredek." Eden od prvih takšnih projektov bo sprejem proračuna, za katerega župan pravi, da je pomemben in odvisen od preteklega dela, zakonskih nalog ter od projektov, ki so že v teku in v pripravah. "Delovna telesa, ki bodo imenovana, bodo dobro pregledala dosedanje stanje in se z njim seznanila, kot je normalen postopek v takih primerih. Veliko pozornosti bo usmerjeno zagotovo v Načrt razvojnih programov, ki je tisti del, ki daje smernice za prihodno obdobje. Občinski svetniki zelo dobro poznajo te dokumente in same postopke priprav teh dokumentov in same postopke priprav projektov. Projekti se ne pričnejo z umestitvijo v proračun, ampak s pričetkom načrtovanja na drugih nivojih, kar je pa zelo bistveno," je zaključil župan.

Stanka Žičkar pričakuje veliko predlogov, razprave in primerne rešitve

Tudi v novem mandatu bo v občinskem svetu Stanka Žičkar, ki se veseli dela v novem mandatu. "Veselim se novih sodelavcev svetnikov. Pričakujem, da bo veliko predlogov, razprave in da bodo rešitve primerne in da bodo zadovoljile vse občane," pravi svetnica Neodvisne liste za razvoj krajevnih skupnosti v občini Sevnica. In dodaja, da se vedno ob novih volitvah premešajo imena občinskih svetnikov. "No, zdaj so se kar precej. Ocenjujem, da bo še bolj konstruktivno, zanimivo, mogoče bo kdaj tudi kaj dlje trajalo. Nič hudega, to je vse dobro."

Orešnik: "Več usklajevanj, več iskanj boljših rešitev z vseh strani"

Na listi Slovenske demokratske stranke (SDS) je kandidiral Ivan Orešnik, "ki ne pričakuje novega, drugačnega. Mogoče več usklajevanja, bolj nekih iskanja boljših rešitev z vseh strani, predvsem tistih, ki bomo na nek način - če se bomo že dogovorili, da še bolj temeljito sodelujemo. Vedno pa so dobrodošla tudi različna mnenja, ki se potem oblikujejo v najboljšo rešitev."

Sestava občinskega sveta je bila po njegovem pričakovana

Orešnik pravi, da je bila nova sestava občinskega sveta pričakovana. In hkrati je vesel, da so kot svetniška skupina najmočnejši. "To ne pomeni, da bomo uveljavili svojo moč. Ampak predvsem v smislu najboljših rešitev za občino Sevnica," dodaja.

sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja